Două miliarde de euro bat la ușa României! Nu le vrea nimeni
Șase județe care se confruntă cu poluare excesivă au posibilitatea să acceseze 2 miliarde de euro bani europeni, dar lenea, lipsa de intenție sau alte motive fac ca acești bani să rămână neatinși.
Județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș au fost selectate pentru Programul Tranziție Justă (PTJ) 2021 -2027, aprobat de Comisia Europeană în luna decembrie 2022, și care are ca obiectiv general sprijinirea tranziției spre o economie cu emisii reduse de carbon și a teritoriilor celor mai afectate de emisiile de carbon, evitând adâncirea disparităților regionale. Cele șase județe nu au fost alese întâmplător, pentru că în Gorj, Hunedoara și Dolj sunt cele mai mari termocentrale pe cărbuni din țară, la Galați avem combinatul siderurgic, în Prahova sunt cele două rafinării, Petrotel și Petrobrazi, iar în Mureș avem combinatul Azomureș.
PTJ dispune de o alocare totală de aproximativ 2,53 miliarde de euro, din care 2,139 miliarde euro fonduri europene alocate prin FTJ, diferența fiind asigurată de la bugetul de stat.
Conform unui document semnat de ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, până în prezent nu au fost deschise apeluri de depunere în cadrul Programului, astfel încât nu au fost semnate contracte de finanțare și nu au fost efectuate plăți. Prim urmare, alocarea financiară a PTH 2021-2027 este disponibilă integral și urmează a fi alocată pentru deschiderea apelurilor de proiecte aferente intervențiilor din Program.
Unde ar putea ajunge cele 2 miliarde de euro
Programul cuprinde șase priorități dedicate celor șase județe menționate mai sus, precum și o prioritate de asistență tehnică.
Alocarea financiară aferentă priorităților 1-6 este următoarea:
- Prioritatea 1 – Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Gorj – 537,20 mii. euro;
- Prioritatea 2 – Atenuarea impactului socio economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Hunedoara – 525,73 mii. euro;
- Prioritatea 3 – Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Dolj – 412,02 mii. euro;
- Prioritatea 4 – Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Galați – 387,58 mil. euro;
- Prioritatea 5 – Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Prahova – 277,03 mil. euro;
- Prioritatea 6 – Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Mureș – 277,03 mii. euro.
Finanțările disponibile sunt orientate spre atenuarea efectelor negative de natură economică și socială cauzate de pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă, printr o serie de acțiuni de sprijinire a tranziției forței de muncă și prin sprijinirea diversificării economice durabile, prin dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului, în special a întreprinderilor mici și mijlocii. Atragerea și păstrarea unei forțe de muncă tinere, dar și tranziția la neutralitate climatică, sunt favorizate de îmbunătățirea accesului echitabil la servicii publice și a calității vieții prin investiții în energie verde și mobilitate nepoluantă, dar și prin ecologizarea siturilor contaminate și reconversia imobilelor dezafectate. Nu în ultimul rând, investițiile productive în întreprinderi mari din domenii precum fabricarea bateriilor reîncărcabile, a hidrogenului verde, a echipamentelor pentru eficiența energetică a clădirilor, a tehnologiilor RES sau a biocombustibililor, vor crește capacitatea de producție a energiei regenerabile și vor genera noi locuri de muncă.
Și totuși, lumea a aflat de acești bani!
Programul nu a fost o necunoscută pentru autoritățile locale. Conform documentului semnat de ministrul Câciu, pentru promovarea PTJ 2021-2027 la nivel teritorial, recent, au fost organizate întâlniri și ședințe de lucru cu reprezentanții Consiliilor Județene, Agențiilor pentru Dezvoltare Regională, dar și cu membrii Grupurilor Județene pentru tranziție la neutralitate climatică, fiind realizată și o serie de șase întâlniri județene, în perioada 28.08-05.09.2023. Obiectivul principal al consultărilor directe a fost integrarea specificului județean și a nevoilor locale generate de procesul de tranziție la neutralitatea climatică în cadrul apelurilor care urmează a fi lansate.
În ce privește implicarea autorităților locale, se subliniază faptul că procesul de elaborare a PTJ 2021-202 și a Planurilor Teritoriale a fost fundamentat pe parteneriatul și cooperarea dintre actorii locali relevanți, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile, ai mediului academic, dar și ai autorităților publice – în special a celor șase Consilii Județene.
MIPE a delegat atribuțiile Agențiilor pentru dezvoltare regională
Ministerul lnvestițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Tranziție Justă a încheiat, în luna august 2023, acorduri de delegare de atribuții cu Organismele Intermediare (OI) din cadrul Agențiilor pentru dezvoltare regională Vest, Sud Vest Oltenia, Centru, Sud Muntenia și Sud Est, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 936/2020 pentru aprobarea cadrului general necesar în vederea implicării autorităților și instituțiilor din România în procesul de programare și negociere a fondurilor externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027 și a cadrului instituțional de coordonare, gestionare și control al acestor fonduri, creând astfel cadrul instituțional pentru implementarea PTJ 2021-2027.
În plus, a fost transmisă o primă versiune a descrierii de sistem a PTJ pentru auditul preventiv, creându-se cadrul procedural necesar lansării primelor apeluri de proiecte. Este vorba de un Program nou, care nu a avut un corespondent în perioada de programare 2014-2020, iar din acest motiv, structurile de implementare sunt în curs de dezvoltare. De exemplu, structura Comitetului de Monitorizare a PTJ (structura partenerială care monitorizează implementarea programului) a fost definitivată în luna martie 2023, iar prima reuniune a avut loc la finalul lunii mai anul curent.
PTJ răspunde nevoilor de dezvoltare legate de decarbonarea producției de energie și agent termic pe bază de cărbune, decontaminarea siturilor poluate, realizarea de noi investiții în electricitate din surse regenerabile și gaze naturale, reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 în sectoare strategice, dar și creşterea și diversificarea economică care să echilibreze impactul socio-economic pe care îl vor avea aceste acțiuni. Măsurile necesare decarbonării vor genera șomaj, vor duce la dispariția unor meserii și vor avea un impact direct asupra nivelului de trai al persoanelor afectate și al familiilor acestora, locurile de muncă pierdute având un nivel al veniturilor peste media județeană.