Deținuții de la Jilava mănâncă mai bine decât bolnavii din spitale
La Penitenciarul Jilava, două grădini uriașe aprovizionează masa deținuților, carnea și mezelurile provin tot din sistemul penitenciar. „Nu ne batem joc de deținuți, ideea este să îi hrănim corespunzător!”, susține comisarul șef Cristina Teoroc, directorul general al Penitenciarului Jilava.
Dacă în spitale cuantumul meniurilor zilnice este undeva între 22 și 33 de lei, la penitenciar este situat între 5,20 și 7.60 de lei pentru norma de hrană în regim normal și între 5,99 și 8,84 de lei pentru deținuții cu probleme de sănătate. Totuși, la Penitenciarul Jilava cele două grădini imense ale instituției aprovizionează, mai ales pe timpul verii, cu mari cantități de legume mesele zilnice ale celor închiși în această unitate. „Pot să vă dau cifre din august, când eram în plin sezon, într-o zi am recoltat 800 kg de dovlecei, 450 kg de roșii, 100 kg de ardei gras, 100 kg de ceapă verde, 125 kg de vinete, mai spre toamnă, am avut 568 kg de varză. Legumele plantate de deținuți în cele două grădini uriașe ale noastre ne asigură nevoile zilnice. Toate legumele culese azi la prânz, se regăsesc mâine și poimâine în hrana deținuților. În materie de legume nu cumpărăm decât cartofii. Carnea și subprodusele din carne provin tot din sistemul penitenciar, de la Penitenciarul Craiova-Pelendava. Cumpărăm ouăle, brânza.”, ne-a declarat comisarul șef Antoanela – Cristina Teoroc, directorul general al Penitenciarului Jilava.
Cum arată totuși meniul zilnic al unui deținut de la Jilava? Dimineața rezidenții penitenciarului primesc unt, gem, biscuți, pâine, omletă, ceai, la prânz primesc o ciorbă care poate fi de roșii cu fidea, cirobă de vită, ciorbă de fasole, iar ca fel doi o iahnie de fasole cu carne de porc sau mazăre cu carne de porc, poate fi varză cu carne de porc, seara li se servesc de obicei paste cu brânză, ghiveci de legume, cartofi cu brânză. În weekend, masa principală a zilei poate fi compusă dintr-o supă de roșii, un pilaf de orez cu pește și murături, iar seara, cartofi cu brânză sau paste cu sos și cârnați. Altă dată se dă mămăligă cu brânză și smântână. Deținuții au și o masă de Crăciun, de obicei atunci se prepară sarmale, chiftele și puiure de cartofi cu friptură de porc. „Nu ne batem joc de deținuți, ideea este să îi hrănim corespunzător!”, susține comisarul șef Cristina Teoroc, directorul general al Penitenciarului Jilava.