„Licurișca”, varza de aur a României a fost reînviată de cercetări de arheologie genetică
Soiul de varză „Licurișca”, un soi românesc vechi, a fost medaliat cu aur la Salonului Inovării şi cercetării UGAL INVENT 2023, organizat de Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Soiul a fost readus la viață de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.
Performanță românească în cercetarea arheologică genetică: a fost reînviat soiul de varză „Licurișca”. Ziarul Puterea. ro a stat de vorbă pe acest subiect cu dl. Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău și unul dintre cercetătorii participanți la proiectul de cercetare privind restaurarea principalelor trăsături identitare ale vechii varietăţi de varză românească de toamnă – Licurişca.
„România a pierdut de-a lungul anilor multe resurse genetice vegetale autohtone vechi, dar valoroase, care altădată erau cultivate pe suprafețe mari. Una dintre aceste resurse este soiul de varză Licurișca. Un soi care era cultivat acum mai bine de 100 de ani în tot sudul țării Buzău, Brăila, Galați, Ialomița, Prahova și care a ajuns apoi să fie cultivat în toți Balcanii. Acest soi a stat la baza altor soiuri precum varza căpățânată de Buzău, varza inimă de bou de Buzău, varza tomnatică de Buzău și varza de Buzău de azi. Am muncit timp de 20 de ani realizând o muncă de arheologie genetică pe care am prezentat-o la Congresul Mondial De Horticultură de la Angers 2022. Acolo lucrarea a fost acceptată pentru a fi publicată în cel mai prestigios jurnal de horticultură a lumii, după care am participat la salonul de inventică UGAL INVENT 2023, organizat de Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde spre surprinderea noastră am fost medaliați cu aur”, a declarat Costel Vînătoru.
Despre soiul de varză „Licurișca”, Costel Vânătoru spune că este un soi românesc vechi cu calități genetice deosebite, prezintă rezistență la condiții extreme de mediu și are o frunză subțire fără nervuri tari, făcând-o ideală pentru punerea la murat. Pentru a readuce la viață acest soi, echipa BRGV Buzău a strâns resurse genetice din bazinele legumicole care încă mai cultivă ăpe suprafețe restrânse acest soi. „Licurișca e un brand de varză care ar trebui să-și recapete strălucirea de odinioară, vrem să îl reîntroducem în catalogul oficial al legumelor pentru a fi din ou cultivat la scară mare.”
Echipa de cercetători ai BRGV Buzău a fost compusă din Costel Vînătoru, Bianca Muşat, Camelia Bratu, Geanina Negoşanu, Matilda Popescu, Dorel Hoza.