Postul Crăciunului. Patriarhul Daniel: ”Să ne rugăm lui Dumnezeu să devenim un Betleem sfințit”
Cu Lăsatul secului (14 noiembrie), intrăm în Postul Crăciunului (15 noiembrie – 24 decembrie), dedicat rugăciunii și pocăinței, spre a deveni ”un Betleem sfințit”, cum ne îndrumă Patriarhul Daniel.
Postul Crăciunului este, în primul rând, o pregătire, o sfințire a gândurilor, a simțirilor, a trupului și sufletului nostru prin pocăință, prin Spovedanie și Împărtășanie, prin citirea mai deasă a Sfintei Scripturi și a scrierilor sfinților și printr-o atenție spirituală deosebită ca să devenim ”biserică sfințită” în sufletele și în trupurile noastre, ne explică Patriarhul Daniel.
Sunt 40 de zile de post, o perioadă de așteptare a Mântuitorului. Prin durata de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când aștepta mesajul lui Dumnezeu scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii, postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Milostenie
Sfântul Sinod ne îndeamnă la milostenie în această perioadă. Rânduiala slujbelor și cântărilor din postul Crăciunului sunt pline de conținut dogmatic despre Sfânta Treime, Maica Domnului și Mântuitorul, prin care Biserica ne pregătește pentru nașterea pruncului Iisus.
Cele patruzeci de zile de post pot fi trecute cu ușurință din punct de vedere alimentar, deoarece anul acesta, în 17 dintre zile se poate mânca pește. Iată și pilduitorul îndemn al părintelui Necula:
”Și dacă nu puteți posti de mâncare, refuzați să vă mâncați aproapele. Fiți sinceri cu Dumnezeu. Atât. Curajoși, sinceri și limpeziți de nădejde. Post cu Dumnezeu. Atentul nostru Antrenor de performanță”.
Excepții
Cu privire la Postul Crăciunului, Sfântul Sinod subliniază că o serie de persoane sunt exceptate. Copiii până la 7 ani nu sunt obligaţi să postească; copiii între 7 şi 12 ani, precum şi credincioşii maturi bolnavi pot posti numai prima şi ultima săptămână din cele 40 de zile; în restul postului, copiii şi cei suferinzi pot consuma: peşte, ouă şi produse lactate. De asemenea, sunt exceptate femeile însărcinate sau care alăptează.
În perioada postului sunt limitate nunțile, dar există excepții atunci când sunt situații deosebite.
Tradiții
Pe vremuri, dar și în zilele noastre, în unele sate, femeile își freacă vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile în acele vase nu se mai prepară nimic cu carne sau lapte. Până la Crăciun, se procedează la o curățenie generală pentru primirea cum se cuvine a Pruncului Iisus.
În postul Crăciunului, fetele nemăritate sunt sfătuite să bată pernele pentru a grăbi momentul întâlnirii ursitului.
În Bucovina, cei care visează în postul Crăciunului grâu verde, se pot aștepta la un an îmbelșugat.
Dar mai presus de toate, în perioada postului, credincioșii sunt îndemnați să se roage, să fie generoși cu persoanele strâmtorate material, suferinde sau singure. Postul este timpul dedicat semenilor și transpunerii în fapte a poruncii supreme: să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.