Ei sunt angajații care se pot vaccina în etapa a doua a campaniei de vaccinare

Publicat: 14 ian. 2021, 11:48, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ei sunt angajații care se pot vaccina în etapa a doua a campaniei de vaccinare
vaccin pfizer, vaccin anticovid, vaccinare

Un sfert din numărul total al angajaților din România sunt incluși în etapa a doua de vaccinare împotriva coronavirusului. Aceștia pot fi din administrația centrală, învățământ și industria alimentară.

Aproape 1,5 milioane de angajați români din domeniile considerate esenţiale pot face vaccinul împotriva COVID-19, din totalul de 5,6 milioane de angajaţi activi la nivel naţional, conform cifrelor ZF pe baza cifrelor publice de la Statistică şi Ministerul de Finanţe, conform Mediafax.

Începând de pe 15 ianuarie începe a doua etapă de vaccinare, care cuprinde și această categorie de angajați, iar angajatorii vor încărca listele cu persoanele din companie care vor să se imunizeze.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că nu sunt mai mult de 1 milion de persoane din activităţile esenţiale care să se încadreze în criteriile din această fază.

„Am identificat categoriile de boli cronice. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de 3,8 milioane, dacă asociem şi persoanele cu boli cronice, probabil că depăşim circa 5 milioane de persoane. Dacă ne uităm la tipul activităţilor esenţiale, cred că nu depăşim 1 milion de persoane eligibile”, a spus marţi Valeriu Gheorghiţă, citat de Digi24.

El a mai spus că se aşteaptă ca jumătate dintre persoanele eligibile să îşi dorească să facă vaccinul, adică circa 3 milioane de oameni.

Cine sunt angajații care intră în etapa a II-a de vaccinare

Domeniul cu cele mai multe persoane angajate dintre cele stabilite prin strategia de vaccinare este cel al administraţiei centrale, de la parlamentari, miniştri, preşedinţie, guvern şi instituţii subordonate. Aproape 600.000 de persoane lucrează în acest domeniu, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Al doilea sector ca pondere în numărul de angajaţi este învăţământul, unde lucrează peste 350.000 de oameni, iar ulterior vine industria alimentară, cu circa 160.000 de oameni.

Ca domenii de activitate mai sunt incluse şi persoanele din apărare, din transportul şi distribuţia de curent electric, gaze, apă, transporturi, comunicaţii şi curieri.

Antreprenorii şi şefii companiilor din România au avut ca termen 8 ianuarie pentru a trimite către autorităţile locale din judeţul de unde îşi desfăşoară activitatea numărul persoanelor angajate care îşi doresc să facă vaccinul în etapa a doua.