9 tineri români pentru Olimpiada Internațională de Gastronomie
Nouă tineri bucătari timișoreni se pregătesc intens pentru a participa la Olimpiada Internațională de Gastronomie (IKA), care va avea loc în Stuttgart, Germania. Concursul va avea loc între 2 și 7 februarie 2024.
Așa cum sportul are o olimpiadă, arta culinară are propria sa olimpiadă IKA/Culinary Olympics. Nouă tineri timișoreni, cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani, s-au înscris la IKA/Culinary Olympics 2024, ediția a XXVI-a, de la Stutgart, în Germania. Evenimentul adună peste 2.000 de participanți din 70 de țări și este arbitrat de un juriu compus din bucătari de top. Competiția are loc o dată la patru ani și în cadrul ei, juriul evaluează participanții pe baza aspectului, gustului și prezentării preparatelor lor.
Echipa celor nouă tineri talentaţi în arta culinară a fost selectată dintr-un grup de 33 de participanţi înscriși pentru preselecție și a susținut mai întâi o serie de teste teoretice și practice. Cei nouă tineri români aleși să reprezinte România la acest prestigios eveniment culinar, se antrenează acum sub îndrumarea unui chef experimentat, Florin Kiss, medaliat cu argint la Cupa Mondială Culinară 2022, la Luxembrug. Antrenamentul constă nu doar în dezvoltarea și rafinarea abilităților în arta culinară, ci și în formarea unei echipe care trebuie să devină un tot unitar și eficient. Fiecare membru are un rol bine stabilit în cadrul echipei, unii sunt bucătari foarte experimentați, alții sunt specialiștii în deserturi, unii sunt foarte buni designeri pentru prezentarea preparatului pe farfurie ș.a.m.d. De dimineață până seara, tinerii trudesc acum pentru marea competiție de care îi mai despart 78 de zile.
Membrii echipei sunt: Bogdan Lovin, elev Bianca Prisneac, Ianis Bulgaru, Ariana Sinatovici, Alesia Coroian, Elisa Dedu, Fabian Prutean, Iani Bratan și Maximilian Dan. Tinerii sunt elevi de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Colegiul Național Ana Aslan Timișoara, Liceul Montessori Timișoara, Liceul Tehnologic Valeriu Braniște Lugoj și Maximilian Dan, student la Mecatronică și Robotică la Universitatea Politehnica Timișoara.
„Misiunea mea deosebită este să șlefuiesc aceste diamante brute și să le insuflu din dragostea mea pentru arta culinară și din respectul pentru tot ceea ce înseamnă preparate, arome, savoare și prezentare”, a declarat chef Florin Kiss la preluarea antrenamentelor dedicate pregătirii pentru participarea la Olimpiada Internațională de Gastronomie (IKA) 2024.