Prof. univ. dr. Florin Mihălțan: Compensarea medicamentelor pentru o boală gravă de plămâni este de doar 50%

Publicat: 16 nov. 2023, 16:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. univ. dr. Florin Mihălțan: Compensarea medicamentelor pentru o boală gravă de plămâni este de doar 50%

Prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, subliniază că mulți pacienți cu BPOC sunt pensionari, cu venituri mici din care nu-și pot asigura medicamentele necesare, acestea fiind compensate doar 50%.

”74% dintre acești pacienții cu BPOC sunt pensionari – persoane cu venituri de multe ori limitate. Cu toate acestea, în România, nivelul de compensare a medicamentelor pentru BPOC este doar 50%, un factor care generează consecințe negative asupra accesului pacienților la tratamente. A venit momentul să prioritizăm pacienții cu BPOC și această patologie la nivel de decizii de politică publică și să asigurăm un acces la tratament la standarde europene”, subliniază prof. univ. dr. Mihălțan (foto:caspa.ro)

Ce este BPOC

BPOC – boala pulmonară obstructivă cronică – este o afecțiune gravă, asociată  frecvent cu exacerbări care pot pune viața în pericol. ”Exacerbare înseamnă o perioadă în care simptomele se agravează sau apar simptome noi: tusea se intensifică, devine productivă și purulentă”,  iar dispneea se accentuează până când pacientul obosește la cele mai mici eforturi”, explică prof.univ. dr. Roxana Maria Nemeș.

În privința gravității BPOC, prof. univ. dr. Cristian Oancea subliniază că 1 din 4 pacienți cu acestă boală sunt diagnosticați cu cancer pulmonar.

 „BPOC este a treia cauză de deces la nivel mondial, iar 1 din 4 pacienți cu această afecțiune sunt diagnosticați cu cancer pulmonar. Exacerbările asociate au efecte atât asupra plămânilor, cât și asupra inimii: riscul de infarct miocardic este de două ori mai mare în primele 5 zile după o exacerbare moderată a BPOC. Iar riscul de deces crește cu 80% după 2 exacerbări moderate în decurs de 1 an. Mai mult de jumătate dintre pacienții spitalizați din cauza unei exacerbări decedează în primii 5 ani după spitalizare”, explică prof.univ. dr. Oancea

Pacientul cu BPOC prezintă simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, producție de spută și/sau exacerbări). BPOC afectează atât bronhiile (bronșita cronică), cât și plămânii (emfizem). Ce se întâmplă de fapt, este o îngustare progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce duce la scădere progresivă a capacității respiratorii. Fără tratament, BPOC înseamnă reducerea prematură și severă a capacității respiratorii, ceea ce duce la invaliditate și moarte prematură. BPOC-ul moderat înseamnă 6 ani de viață pierduți, în timp ce BPOC-ul sever generează o pierdere de 9 ani de viață.

Principalele cauze ale BPOC sunt fumatul, poluarea, statusul socio-economic scăzut, infecțiile din timpul copilăriei.

Diagnosticare

Primul pas în diagnosticarea BPOC îl reprezintă spirometria. Societatea Română de Pneumologie anunță că, în perioada 18-19 noiembrie, în intervalul 10.00-22.00, medici și tehnicieni vor efectua spirometrii gratuite în Sun Plaza, București, Calea Văcărești, nr. 391. Nu este nevoie de programare, iar testarea nu doare și nu durează mult, precizează Societatea Română de Pneumologie.