MAI propune un proiect legislativ care vizează majorarea pedepselor privind închisoarea pentru promovarea consumului ilegal de droguri
Ministerul Afacerilor Interne a susținut o dezbatere publică cu privire la un proiect de lege destinat modificării și completării unor acte normative ce vizează prevenirea și combaterea traficului și consumului ilegal de droguri și substanțe cu efecte psihoactive.
Conform proiectului, îndemnul la consumul ilicit de droguri de risc, exprimat prin orice mijloace, atrage după sine o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 și 3 ani, reprezentând o creștere a pedepsei minime față de termenul actual de șase luni de detenție.
În situația drogurilor de mare risc, sancțiunea cu închisoarea va fi între 1 și 5 ani, similar cu publicitatea făcută pentru orice produse care pretind credibil că, prin consumul lor, se obțin efecte similare drogurilor.
De asemenea, se introduce ca circumstanță agravantă pentru traficul de droguri comiterea infracțiunii „în locuri unde au loc adunări publice sau evenimente culturale-sportive, în zone special amenajate pentru divertisment sau agrement„. Aceasta se adaugă prevederilor existente referitoare la trafic în instituții medicale, de învățământ, militare, în centre de detenție, asistență socială, reeducare sau în instituții medicale-educative, precum și în locuri unde elevii, studenții și tinerii desfășoară activități educaționale, sportive sau sociale, inclusiv în apropierea acestor locuri și instituții.
În plus, proiectul propune modificarea legii în cazul traficanților care furnizează informații despre alte infracțiuni legate de traficul de droguri. În prezent, aceștia beneficiază de reducerea la jumătate a pedepselor. Prin noile prevederi, această reducere va fi acordată dacă informațiile furnizate sunt de natură să dezvăluie adevărul și să ducă la confiscarea sau distrugerea unor cantități mai mari de droguri sau a unor sume de bani, valori sau alte bunuri dobândite prin valorificarea unor cantități mai mari de droguri.
Inițiatorii modificărilor subliniază că în prezent, o persoană prinsă în flagrant cu 1.000 de kilograme de cocaină și care denunță o altă persoană pentru trafic de droguri cu 5 grame de cocaină beneficiază de reducerea la jumătate a pedepsei, o măsură pe care sistemul judiciar este obligat să o adopte.
De asemenea, se propune ca în cazul infracțiunilor de trafic de droguri să fie impusă confiscarea specială a vehiculului în care au fost găsite droguri de risc sau care a fost folosit în orice mod în comiterea infracțiunii, independent de cantitatea de droguri de risc care face obiectul infracțiunii.