Inteligența artificială vede în viitor și prezice infarctul cu zece ani înainte!
Cercetătorii britanici au conceput un instrument inteligent al cărui algoritm ar reuși să prezică un infarct cu aproape zece ani înainte de producere.
Este o reușită tehnologică care salvează vieți, contribuie la administrarea de tratamente preventive și reduce costurile legate de spitalizarea pacienților.
Din Anglia, mai precis de la Universitatea Oxford a venit anunțul referitor la folosirea inteligenței artificiale în prevenirea crizelor cardiace. Este vorba despre un instrument care ajută la detectarea atacurilor de cord potențial fatale cu mulți ani înainte.
În prezent, medicii se bazează în special pe date cum sunt vârsta, stilul de viață, antecedentele în familie, pentru a evalua riscul de atac de cord. Acest instrument folosește algoritmi pentru a examina mai în detaliu datele medicale în vederea unei evaluări personalizate și mult mai precise a riscului.
Obiectivul principal îl reprezintă identificarea pacienților cu risc major de infarct, care nu știu aceasta, pentru a beneficia de tratamente preventive, adaptate. Astfel, cu ajutorul acestui instrument se pot salva multe vieți și reduce cheltuielile legate de tratamente prelungite și spitalizare. Adică, este un dublu beneficiu: pentru știință și pentru sistemul de sănătate publică britanic. În procente, beneficiile arată astfel: reducerea cu 20% a atacurilor de cord; reducerea cu 8% a deceselor și a accidentelor vasculare cerebrale.
Acum, se așteaptă lansarea unui program pilot de folosire a acestui instrument ”inteligent” în cinci spitale din Anglia.