Care sunt cei mai bogați români în 2023?
Printre cei mai bogați antreprenori din România, alături de Ion Țiriac și Daniel Dines, se regăsesc și Dragoș Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia, clasându-se în topul celor mai proeminenți cinci.
Drăgoș Pavăl (1,7 miliarde de dolari) este românul care, în colaborare cu fratele său, Adrian Pavăl, a ales să investească în domeniul bricolajului, bazându-se pe interesul românilor pentru renovarea sau construirea locuințelor lor. Cu precizie, Drăgoș Pavăl este fondatorul Dedeman. Cu toate acestea, angajamentul său nu se oprește la rețeaua de magazine de bricolaj, ci se extinde prin achiziții de participații, atât în companii de talie mare, cât și în cele mai mici, precum Promateris, Alro Slatina, Transelectrica, Purcari, Cemacon sau Farmacia Tei.
Cu aproape 30 de ani de la înființarea afacerii, Dedeman a reușit să dezvolte o rețea de aproximativ 60 de magazine până în 2023, într-o perioadă în care companii străine precum Praktiker, Bricostore, BauMax sau OBI au intrat și ieșit de pe piața locală.
Ca rezultat al acestei creșteri spectaculoase, averea lui Dragoș Pavăl a atins 1,7 miliarde de dolari, plasându-l pe locul trei în clasamentul celor mai bogați români, imediat după Ion Țiriac, și ocupând poziția 1724 în topul mondial al celor mai înstăriți.
„Astăzi, am atins stadiul în care ne permitem să visăm cu ochii deschiși. Visuri cu capital de risc, extinderi geografice ambițioase şi diversificare. Insomniile sunt preluate cu sete de noua generație. Iar noi suntem norocoși că îşi doresc să se implice şi să continue să viseze“, spunea Dragoş Pavăl.
Ion Stoica, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ocupă locul 4 în clasamentul bogaților, fiind, de asemenea, pe poziția 2287 în topul global al celor mai înstăriți.
La vârsta de 58 de ani, Ion Stoica este cofondatorul Databricks și îndeplinește rolul de președinte executiv al Consiliului de Administrație. El a absolvit Universitatea Politehnică din București și a obținut un master în Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.
În 1996, a plecat în Statele Unite pentru a urma un program de doctorat la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania.
Momentan, Stoica este profesor în cadrul Universității Berkeley din California, de asemenea acesta conduce RISELab, laboratorul de informatică al instituției.
Stoica are la activ trei companii, Convivia Networks (2006), Databricks (2013) şi Anyscale (2019).
Matei Zaharia, în vârstă de 38 de ani, se situează pe aceeași poziție cu Ion Stoica, având o avere de 1,2 miliarde de dolari și fiind fostul elev al acestuia.
În prezent, acesta este chief technologist la Databricks. Matei Zaharia îndeplinește și rolul de profesor-asistent în domeniul informaticii la Universitatea Stanford, după ce a deținut aceeași funcție la Universitatea Berkeley.
La vârsta de 24 de ani, Zaharia și Ali Ghodsi, actualul CEO și cofondator al Databricks, au colaborat la dezvoltarea Spark Apache, o soluție software utilizată pentru procesarea volumelor mari de date.