Virusul care provoacă herpesul persistă pe alimente circa o oră
Cercetătorii de la Universitatea canadiană Laval au demonstrat că herpesul de tip 1 – adică virusul care provoacă herpesul oral – poate persista aproximativ o oră pe alimente.
Potrivit informațiilor pe care le dau autorii acestui studiu în Journal de Montreal, ei au evaluat persistența virusului pe brânză, migdale, coajă de măr, suc de portocale, lapte și o băutură carbogazoasă.
Rezultatele arată că alimentele, inclusiv unele suprafețe, pot fi implicate în transmiterea virusului.
”Cu toate că această cale de transmitere nu a fost niciodată demonstrată la om, iată, studiul nostru reprezintă o avertizare în ceea ce privește riscul contaminării cu acest virus prin alimente și unele băuturi”, explică coordonatorul cercetării, Julie Jean, profesor la Facultatea de științele agriculturii și alimentației.
Și mai adaugă: De asemenea, noi am evaluat și transferul virusului de pe o suprafața de oțel inoxidabil și de pe mănuși din latex sau nitril, folosite de persoanele din industria alimentară.
Astfel, cercetătorii au identificat virusul pe anumite suprafețe: oțel inoxidabil, aluminiu, sticlă, plastic. Interesant, cercetătorii nu au observat virusul în cola, ”probabil din cauza acidității” acestei băuturi.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste 3,7 miliarde de persoane cu vârste sub 50 de ani sunt infectate cu virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). Acest virus poate provoca herpesul oral. Această infecție se vindecă, dar virusul persistă în organism chiar după vindecare. El se cantonează la nivelul ganglionilor nervilor senzitivi și, în caz de imunitate scăzută, virusul se poate reactiva.