Învățământ simultan și pentru clasele 0-IV, proiect în consultare publică

Publicat: 21 nov. 2023, 18:00, de Alice Gherman, în SOCIAL , ? cititori
Învățământ simultan și pentru clasele 0-IV, proiect în consultare publică
elevi

Elevii claselor primare vor putea fi organizați într-o singură formațiune de studiu, în anumite condiții, conform unui proiect de metodologie privind organizarea claselor în regim simultan, document pus în consultare publică de Ministerul Educației.

După ce în luna august 2023, ministrul Educației, Ligia Deca, spunea că „din păcate, încă avem învățământ simultan”, cu prilejul vizitei sale în cătunul Sălaș, comuna Ulma, Suceava, acum, pe siteul ME a fost pus spre consultare publică un proiect de metodologie privind organizarea claselor în regim simultan. Actuala metodologie nu permite învățământul simultan pentru învățământul primar, ci doar pentru cel gimnazial. Potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, condiția este ca numărul total de elevi să fie cu mai mult de 2 beneficiari sub efectivul minim prevăzut pentru constituirea unei clase de sine stătătoare, potrivit Legii învățământului preuniversitar.

Articolul 2 „(6) Organizarea unei singure formațiuni de studiu pentru toate clasele de la învățământul primar, respectiv toate clasele de la învățământul gimnazial se face numai în situația în care numărul total de elevi este cu mai mult de 2 beneficiari sub efectivul minim prevăzut pentru constituirea unei clase de sine stătătoare conform prevederilor art. 23 alin. (6) Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.”

Clasele în regim simultan se formează, de obicei, la sate, unde nu se pot forma clase omogene din cauză că numărul de elevi este insuficient, așadar situația demografică obligă la învățământul de tip simultan. Acest învățământ are plusuri și minusuri. Pe de o parte, elevii au avantajul că, în cazul în care unele cunoștințe le-au uitat sau nu le-au dobândit la timpul potrivit, le pot relua în momentul în care se predă la clasă simultan. Pe de altă parte, timpul pe care îl acordă învățătorul sau profesorul unei lecții se înjumătățește.

https://www.edu.ro/consultare_publica_proiect_106_22_metodologie_simultan?fbclid=IwAR0ZESUp6WWTcW1n9EO3-U7Whay9u5u0-7tfP_5SUD7QQvoc3mewYEKyEbQ