Salariile de la SRI, plătite din fondul de rezervă

Publicat: 23 nov. 2023, 09:00, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Salariile de la SRI, plătite din fondul de rezervă

Guvernul va adopta azi o hotărâre privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului SRI pe anul 2023

Serviciul Român de Informații nu mai are bani de plata salariilor până la finele acestui an și prin urmare Guvernul va adopta o hotărâre de suplimentare a bugetului Serviciului cu suma de 191 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Conform notei de fundamentare a proiectului de hotărâre, Serviciul Român de Informații este serviciul organizat de stat, specializat în domeniul informațiilor privitoare la securitatea națională a României, parte componentă a sistemului național de apărare, în acord cu dispozițiile Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările si completările ulterioare, iar activitatea instituției este organizată și coordonată în plan strategic de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și supusă controlului Parlamentului României.

Serviciul Român de Informații contribuie la realizarea securității naționale prin îndeplinirea misiunilor sale strategice, în consonanță cu prevederile Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe baza menținerii și dezvoltării unor capacități consolidate, adaptabile și mobile, inclusiv prin cooperarea cu alte instituții naționale și organisme similare din străinătate.

Asigurarea integrală a drepturilor salariale ale personalului în anul 2023, potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, O.U.G. nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu completările aprobate prin O.U.G. nr. 45/2023 și O.U.G. nr. 54/2023 precum şi plata contribuţiilor asiguratorii pentru muncă, datorate bugetului de stat, determină necesitatea suplimentării alocațiilor bugetare aprobate pe anul curent.

De asemenea, o altă natură de cheltuieli care înregistrează deficit în anul curent şi care are un grad scăzut de predictibilitate, o reprezintă cheltuielile cu pensiile militare. Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite pensionarilor militari se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Serviciului, și se pun în plată prin Casa de Pensii Sectorială, care funcţionează în subordinea SRI și îndeplinește atribuţiile prevăzute de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, propunerile Serviciului pentru suplimentarea bugetului instituţiei pe anul 2023 de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt în sumă totală de 191.625 mii lei credite de angajament și credite bugetare și au următoarele destinaţii:

– capitolul 61.01 – Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 – Cheltuieli de personal: +119.500 mii lei (credite de angajament și bugetare) pentru asigurarea integrală a drepturilor salariale ale personalului şi pentru plata contribuţiilor asiguratorii pentru muncă datorate bugetului de stat, necesar rezultat prin punerea în aplicare a reglementărilor legale aprobate prin O.U.G. nr. 168/2022, O.U.G. nr. 45/2023 și ale O.U.G. nr. 54/2023;

– capitolul 68.01 – Asigurări și asistență socială, titlul 57 – Asistenţă socială: +72.125 mii lei (credite de angajament și bugetare) pentru asigurarea drepturilor de pensie cuvenite pensionarilor aflaţi în evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a SRI, potrivit reglementărilor legale în vigoare.