Hidroelectrica trimite în faliment societatea care o ține în viață
Noua conducere Hidroelectrica refuză să semneze Acordul Cadru cu filiala Hidroserv, punând astfel în pericol tot sistemul energetic național, pentru că aceasta ține în viață 100% din activele Hidro.
Filiala Hidroserv, care asigură servicii de mentenanţă şi modernizare pentru Hidroelectrica, riscă să intre în faliment în orice oră, pentru că producătorul de energie refuză se semneze Acordul Cadru în care se stabilesc toate lucrările ce vor fi efectuate în viitor.
Hidroserv, societate aflată de șapte ani în insolvență, a fost obligată să plătească, în octombrie, masa credală și în acest moment nu are niciun ban în cont. ”Hidroelectrica este cel mai rău platnic. Faci lucrarea și apoi te plătește. Hidroserv cum să facă aceste lucrări dacă nu are niciun ban? Nu avem nici Acord Cadru, pentru că Hidroelectrica nu vrea să-l semneze. Ne trimit în faliment. 1.200 de oameni, cei mai buni ingineri din energia hidro vor fi dați afară, iar concurența va tăbărî pe ei. Sunt interese politice și private care vor să dispară mentenanța de la Hidroelectrica. Noi ținem în viață 100% din instalațiile și așa vai de capul lor de la Hidroelectrica, 70 % din ele sunt vechi și neretehnologizate. Multe sunt de pe vremea lui Ceaușescu, doar valoarea oamenilor noștri reușesc să țină utilajele în funcțiune. Dacă dispare Hidroserv, mentenața va merge la privat unde vor fi alte devize, ale costuri pentru Hidroelectrica. Uitați-vă cine sunt noii membri ai Directoratului și vedeți ce interese au”, a declarat pentru Puterea.ro un cunoscător al relației Hidroelectrica-Hidroserv.
Cine conduce Hidroelectrica
Indiciul dat ne duce la noul șef al Directoratului, Karoly Borbely, membru UDMR. Acesta a fost în trecut angajat al Energobit, companie care ar putea fi concurentă Hidroserv. Karoly Borbely este căsătorit cu fata lui Ionel Gagu, un om de afaceri din Buzău, foarte apropiat de premierul Marcel Ciolacu.
Din Directorat fac parte și Marian Fetița, susținut de PNL, Ianas Rădoi, care are sprijinul PSD, Radu Ioan Constantin, care este fiul Dan Constantin, un influent angajat al Antenelor lui Dan Voiculescu. În Directorat a fost păstrat Bogdan Badea, fostul șef, însă despre care se spune că tot el este la butoane.
Ce spun sindicaliștii de la Hidroserv
Sindicatul de la Hidroserv a tras un semnal de alarmă despre situația foarte gravă în care se află filiala Hidroelectrica.
”Deși Hidroelectrica SA poartă răspunderea directă a intrării în insolvență a SSH Hidroserv SA, filială a Hidroelectrica, singura societate comercială care are resursele, calificarea și competența să presteze mentenanța pentru instalațiile hidroenergetice, prin deciziile luate de conducerea Hidroelectrica, este pusă sub semnul întrebării soarta Hidroserv și a 1200 de salariați ai acestuia.
După ce în 2013 au redus în mod iresponsabil activitatea de mentenanță la 1/3 din cea care trebuia efectuată în concordanță cu Ordinul 35/2002 al ANRE privind mentenanța în sectorul energetic, după ce au modificat unilateral acordul cu Hidroserv privind decontarea lucrărilor de mentenanță, după ce au concediat cca 1000 de salariați direct productivi (muncitori calificați), care efectuau aceste lucrări, „reușind” să ducă SSH Hidroserv – societate pe profit – în situația de insolvență, Hidroelectrica, prin organele sale de conducere, se pregătește să trimită Hidroserv în faliment și 1200 de salariați pe drumuri, fără un loc de muncă.
Deși a fost negociat, sub presiunea factorilor de decizie din Hidroelectrica, un Acord Cadru privind prestarea lucrărilor de mentenanță cu SSH Hidroserv SA, frustrând SSH Hidroserv de la posibilitatea de a face investiții în echipamente și dotări pentru dezvoltare, noua conducere a Hidroelectrica, făcând
dovada unui total dezinteres față de siguranța în exploatare a instalațiilor hidroenergetice și implicit a siguranței depline a Sistemului Energetic Național, refuză semnarea acestuia, punând în pericol funcționarea centralelor hidroelectrice, aflate și așa într-un stadiu de uzură pronunțată.
Având în vedere situația creată de conducerea Hidroelectrica, pe care o considerăm ca cel puțin neprofesionistă, precum și posibilitatea intrării în faliment și iminența pierderii locurilor de muncă a salariaților pe care îi reprezentăm, Sindicatul Național Hidroenergetica anunță declanșarea grevei
japoneze de la nivelul SSH Hidroserv SA.
În situația nedorită în care Hidroelectrica refuză în continuare semnarea Acordului Cadru, acțiunile sindicale vor continua cu acțiuni de protest.
Având în vedere deschiderea spre dialog a domnului ministru, îl rugăm, ca prin competențele domniei sale, pe care i le conferă legea, să intervină în rezolvarea situației în interesul atât al salariaților Hidroserv, cât și al sectorului hidroenergetic”, se spune într-un comunicat al reprezentanților sindicatului de la Hidroserv.
Făcând haz de necaz, angajații Hidroserv Bistrița au pus cruce grupului scos din exploatare pentru reparații. ”Să vină cei de la Hidroelectrica și să-l repare”, au spus aceștia.
Luna trecută, Hidroelectrica a semnat documentele de recepţie a punerii în funcţiune a hidroagregatului 1 (HA1) din cadrul Centralei Hidroelectrice Slatina, după o investiţie a companiei în valoare de 26,8 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, lucrările de modernizare au fost finalizate de Hidroserv S.A., iar la proiect a contribuit şi Universitatea Politehnică din Timişoara. Pe parcursul procesului de modernizare, contractul, acordat iniţial companiei Romelectro, a fost reziliat din cauza întârzierilor în luna februarie 2022 şi reluat, ulterior, de către Hidroserv S.A.
Hidroserv, captivă Hidroelectrica
Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A a fost înființată la data de 5 august 2013, initial sub denumirea Hidroelectrica-Serv S.A., ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș, Slatina.
S.S.H. Hidroserv S.A. este filială a societății comerciale de producere a energiei electrice în hidrocentrale „Hidroelectrica” S.A., având forma juridică de societate pe acțiuni.
Hidroserv e captivă Hidrolectrica pentru că nu are voie să semneze contracte cu alte companii. Toți angajații trebuie să fie la dispoziția Hidreoelectrica 24 din 24 de ore, 7 zile din 7.