Cum arată imperiul financiar întins al Hamas
Israelul și-a dovedit până în prezent neputința să demonteze finanțele grupului Hamas.
Observat dintr-un dintre cele mai strălucitoare restaurante din Istanbul, Bosforul arată sublim. Locul de desfășurare este unul preferat de mandarini, oameni de afaceri, celebrități minore și finanțatorii Hamas. Un bărbat căruia America i-a impus sancțiuni pentru finanțarea grupării islamiste își descrie diferitele locuri în consiliu. „Este ridicol”, spune el despre acuzația Americii, dar în cele din urmă recunoaște, „acum, dacă te întrebi ce fac angajații noștri cu banii lor, de ce aș știi?”
Hamas are trei surse de putere: forța sa fizică în interiorul Gazei, capacitatea ideilor sale și veniturile sale, se arată într-un articol The Economist. De la atacurile Hamas din 7 octombrie, Israelul a ucis peste 12.000 de palestinieni în Gaza în încercarea de a distruge primul. Dar obiectivul declarat al Israelului de a distruge definitiv Hamas necesită și ca baza sa financiară să fie demontată. Foarte puțin din asta se află în Gaza, ci peste mări, în țări prietene. Dotat cu spălătorii de bani, companii miniere și multe altele, se consideră că imperiul financiar al Hamas aduce peste 1 miliard de dolari pe an. După ce a fost creat cu minuțiozitate pentru a evita sancțiunile occidentale, este posibil să fie la îndemâna Israelului și a aliaților săi.
Hamas plătește pentru orice, de la salariile profesorilor, la rachete. Aproximativ 360 de milioane de dolari în fiecare an provin din taxele de import pentru bunurile aduse în Gaza din Cisiordania sau Egipt. Aceasta este cea mai ușoară sursă de numerar pe care Israelul o poate sugruma. După retragerea din Fâșie în 2005, a limitat strict circulația mărfurilor și a persoanelor peste graniță. Acum oprește să intre chiar și cele mai multe necesități de bază.
Un flux de venituri mult mai mare, totuși, vine din străinătate. Oficialii israelieni consideră că acesta se ridică la aproximativ 750 de milioane de dolari pe an, ceea ce îl face principala sursă de finanțare pentru stocul actual de arme și combustibil al Hamas. Sumele provin de la guverne prietene, dintre care cel mai mare este Iranul. America consideră că ayatollahii furnizează 100 de milioane de dolari grupărilor islamiste palestiniene, în principal sub formă de ajutor militar. Sarcina finanțatorilor Hamas este să mute acești bani fără a cădea pradă sancțiunilor Americii. Numai în ultima lună, oficialii americani au impus trei runde de restricții persoanelor și companiilor, pentru finanțarea Hamas.
Evitarea sancțiunilor americane necesită o oarecare ingeniozitate. Milioane de dolari curg către Hamas prin intermediul piețelor cripto. „Ați fi surprins cât de mult din activitatea pieței revine [Hamas]”, spune Firuze Segzin, economist la Universitatea Bilkent din Turcia. Departamentul de Trezorerie al Americii spune că Hamas a introdus ilegal peste 20 de milioane de dolari prin Redin, un schimb valutar înghesuit printre magazinele turistice din cartierul Fatih din Istanbul.
Dar cea mai mare parte din banii Hamas – cel puțin 500 milioane de dolari pe an, spun oficialii israelieni – provine din investițiile sale, unele dintre acestea fiind firme înregistrate în țări din Orientul Mijlociu. Acestea sunt conduse de profesioniști din biroul de investiții al Hamas și angajează membrii acestuia. Oficialii americani spun că firmele donează organizațiilor caritabile care, la rândul lor, conduc fonduri către Hamas. Oficialii turci spun că profiturile sunt uneori luate direct. Dezlegarea acestor fluxuri de venituri este dificilă pentru autoritățile de reglementare occidentale. O astfel de firmă a construit Afra Mall, primul mall comercial al Sudanului, o alta o mină lângă Khartoum, capitala sa. O a treia firmă a construit un zgârie-nori în Sharjah, în Emiratele Arabe Unite. Multe dintre aceste companii se laudă cu afacerile lor, dar neagă afilierea cu Hamas.
Pot fi oprite orice fluxuri de venituri rămase pentru Hamas?
Asta depinde de țările prin care circulă. Din 1989, când Israelul a arestat o mână de lideri ai Hamas în Gaza și Cisiordania, bancherii săi au locuit în străinătate. De-a lungul timpului, însă, schimbările geopolitice i-au forțat să continue să se miște. Hamas a abandonat primul său centru financiar, Amman, după ce legăturile Iordaniei cu America s-au strâns prea mult.
Astăzi, în timp ce politicienii Hamas sunt în favoarea Doha, capitala Qatarului, iar companiile sale variază de la Algeria și Sudan până la Emiratele Arabe Unite, finanțatorii săi locuiesc la Istanbul. Zaher Jabarin, acuzat de Israel că ar conduce finanțele Hamas (ceea ce el neagă), are sediul acolo, la fel ca și alte câteva persoane sancționate de America pentru finanțarea organizației. Dornic să câștige influență regională susținând cauza palestiniană, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, oferă adăpost. Israelul spune că guvernul turc oferă pașapoarte (pe care le neagă) și lasă Hamas să păstreze un birou în țară.
Între timp, sistemul bancar al Turciei ajută Hamas să evite sancțiunile americane prin efectuarea de tranzacții complexe în întreaga lume. O piață cripto în plină expansiune, ușor reglementată, ajută. Multe dintre cele mai mari bănci din Turcia, inclusiv Kuveyt Turk, au fost acuzate de Israel și America că stochează cu bună știință numerarul Hamas.
În 2021, Grupul de acțiune financiară, un organ de supraveghere G7, a plasat Turcia pe „lista gri” a țărilor care fac prea puțin pentru a îngheța activele teroriștilor.
Nimeni nu beneficiază mai mult decât oamenii de afaceri ai Hamas. Aprobarea tacită a guvernului turc „deschide ușile și face lucrurile mai bune în afaceri”, spune unul dintre angajații financiari ai grupului. Trend gyo, o firmă listată la Istanbul, care a fost sancționată de America pentru că a direcționat fonduri către Hamas, a câștigat un contract oficial pentru construirea Universității de Comerț din Istanbul. Companiile de construcții, care figurează foarte mult în portofoliul Hamas, pot înghiți în liniște bulgări uriașe de numerar și pot primi în mod regulat împrumuturi mari. Toate acestea le permit oficialilor turci să spună că nu acoperă direct buzunarele Hamas.
Până acum, Hamas pare să fie fără gloanțe din punct de vedere financiar. Israelul a provocat foarte puțin deranj veniturilor Hamas și economiilor sale. Băncile Turciei nu au cooperat. Numeroasele sancțiuni ale Americii sunt mai puțin eficiente dacă țintele lor pot menține numerarul în afara sistemului bancar, și Hamas își ascunde bine companiile. „De fiecare dată când crezi că ai un pește mare, acesta își schimbă numele”, spune disperat un fost oficial al Trezoreriei.
De fapt, riscul este ca finanțele Hamas să se îmbunătățească. Țările cu populații pro-palestiniene ar putea face și mai ușor pentru Hamas să câștige bani. De luni de zile, au circulat zvonuri că unii funcționari publici din ministerul economic al lui Erdogan se coordonează cu biroul de finanțe al Hamas.
Pentru Israel, Hamas care devine mai bogat în ciuda războiului, ar fi un dezastru. Cu bogăția și rădăcinile financiare intacte, ea – sau o organizație similară – ar putea bine să înflorească după distrugere. Între timp, locuitorii din Gaza au fost cufundați în tragedie, astfel încât Israelul să poată distruge un grup ai cărui bani și putere sunt în siguranță în altă parte. Compară situația lor cu imaginea din Istanbul: mănâncă homar și se uită la Bosfor.