Bugetul se cârpește cu banii necheltuiți pentru masa și bursele elevilor
Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru elevii din 450 de școli de stat este în derulare pentru anul 2023, a anunțat Ministerul Educație, dar asta nu înseamnă că și programul „Masă sănătoasă”, instituit de Legea nr. 198/2023 se pune în practică instant. Întotdeauna de la lege la punerea în aplicare e un drum lung de parcurs.
Conform art. 77, alin. 4 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, „începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul Național «Masă sănătoasă», denumit în continuare PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor”. „Masă sănătoasă” sună sublim, dar lipsește cu desăvârșire din școli. Și asta fiindcă același art. 77, la alin. 6 se precizează că „Hotărârea de Guvern de instituire a PNMS se adoptă în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.” Altfel spus programul se aplică și nu se aplică anului școlar 2023-2024, mai exact, se aplică având o întârziere de șase luni.
Elevii vor primii masa sănătoasă… la anul
Ziarul Puterea s-a interesat la Ministerul Educației pentru a vedea de ce o promisiune atât de pompos făcută se pune în aplicare așa de târziu, mai ales că deși hotărârea de Guvern se adoptă în șase luni, nu trebuie să fie strict șase luni, ar putea să se facă și mai devreme, sau mai devreme nu există în vocabularul autorităților? Iată ce ne-a răspuns ME: „Având în vedere prevederile legii 198, termenul legal pentru adoptarea Hotărârii de Guvern de instituire a Programului Național Masă sănătoasă este luna martie 2024, termen care depășește data începerii anului școlar 2023-2024. Prin urmare, pentru a sprijini accesul la educație al preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat în care s-a implementat în anul școlar anterior acest program-pilot, s-a propus continuarea acestuia până la finalul anului calendaristic 2023, urmând ca PNMS să se aplice începând cu noul an calendaristic 2024. Menționăm că selecția unităților de învățământ incluse în Programul național «Masă sănătoasă», se va face pe baza unor criterii ce vor viza diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind la reducerea riscului de abandon a elevilor din mediile dezavantajate.”
Bani la bugetul de stat recuperați din neplata burselor școlare și neaplicarea programului cornul și laptele
În vreme ce ME așteaptă lista cu școlile propuse pentru programul Masă sănătoasă de la inspectoratele școlare, OUG nr. 90/2023 dată de Guvernul Ciolacu cere Consiliilor județene să restituie banii necheltuiți care fuseseră prevăzuți pentru burse sau pentru programul laptele și cornul. De pildă, în județul Argeș, în urma aplicării ordonanței nr.90/2023 Guvernul strânge la bugetul Fondului de rezervă, 4,1 milioane de lei, bani necheltuiți, proveniți din instituții care aplică programe în învățământ, adică 3.883.000 de lei au rămas necheltuiți din programul laptele și cornul și 234.000 de lei au rămas necheltuiți de la burse. Acestea programe erau finanțate din bani europeni, dar s-a renunțat pentru că „a fost dificilă aplicarea lor”. Diferența de bani mai vine și din faptul că, deocamdată, licitațiile sunt în desfășurare și cel mai probabil elevii nu vor primi lapte, legume și fructe în școli mai devreme de anul viitor, adică exact din acea întârziere prevăzută de lege. Uite așa se strâng bani la buget, din bursele și masa elevilor!