Din 4 elevi, unul se droghează. Proiect pentru diminuarea consumului în 20 de licee din Galați
Amploarea consumului de droguri, în special printre tineri, impune adoptarea unor măsuri ferme pentru diminuarea acestui fenomen și dacă instituțiile statului nu au o reacție rapidă și eficientă, o șansă vine de la societatea civilă.
Galațiul este unul dintre marile orașe în care consumul de droguri a căpătat o amploare fără precedent după 2009, când în oraș apăreau primele „Magazine de Vise” din țară, la care se vindeau etnobotanice „la liber”.
În aprilie 2009, apărea la Galați primul centru de distribuție din România a rețelei „Spice Shop”, al firmei SC Spice Grup SRL, a fiului unui fost lider sindical de la Combinatul Sidex, care avea sediul pe strada Regiment 11 Siret nr 35, lângă „Palatul Justiției”. În scurt timp, rețeaua a deschis magazine în București, Cluj, Târgu Mureș, Sighișoara, Brașov, Ploiești, Bârlad, Constanța și Mamaia.
Potrivit unui studiu realizat în rândurile elevilor din clasele 9 – 12 dn liceele din Galați, 25% dintre elevi consumă droguri.
Program de informare, consiliere și prevenție în 20 de licee gălățene, pentru elevi, profesori și părinți
O șansă de diminuare a consumului de droguri în rândurile liceenilor din Galați este o inițiativă a Asociației „Se poate și altfel”, care vrea să demareze un proiect care să aibă ca principal obiectiv reducerea consumului de droguri în liceele din oraș.
Florian Miu, psiholog clinician, psihoterapeut și președinte al Asociației „Se poate și altfel”, care se ocupă de 15 ani de tratarea persoanelor dependente de consumul de droguri, a adresat plenului Consiliului Municipal Galați propunerea de aprobare a demarării unui program de consiliere în 20 de licee din oraș pentru diminuarea consumului de droguri de către elevi.
„Prin Asociația „Se poate și altfel” am demarat un program pentru informare, prevenție și tratament pentru ceea ce înseamnă toate adicțiile. În 2019, am făcut un studiu pe 317 elevi din clasele 9 – 12 și a reieșit că unul din patru elevi este consumator de substanțe. Din 2019 până în prezent consumul a crescut substanțial și presupun că știți lucrul acesta.
Noi propunem un proiect, „Învață să fii liber”, prin care să oferim informare, consiliere și prevenție în 20 de licee gălățene, dacă nu în toate liceele, nu numai pentru elevi, ci și pentru părinți, ca să înțeleagă ce înseamnă un posibil consum de substanțe, cum să gestioneze un posibil consum de substanțe și nu în ultimul rând pentru cadrele didactice, prin formarea de personal care să știe cum să pună problema în ceea ce înseamnă diminuarea consumului de droguri.
Noi, astăz,i vom depune proiectul și sper să vedeți gravitatea situației în care ne aflăm la nivel local și la nivel național și sper să susțineți proiectul nostru”, a spus Florian Miu, în susținerea proiectului la ședința de plen a Consiliului Municipal Galați.
Din anul 2020, Florin Miu face demersuri și pentru deschiderea la Galați a unui centru de tratare a persoanelor dependente de consumul de droguri, pentru că, mergând prin licee, vorbind cu tinerii, a ajuns la concluzia că majoritatea vor să scape de acestă dependență, dar nu reuşesc.
Potrivit acestuia, tratarea unei dependenţe este un proces care poate dura luni sau chiar ani, fiind decisivi doi factori: dorinţa dependentului de a ieşi de sub spectrul viciului şi profesionalismul celor care îl îndrumă. Pentru ca acest al doilea deziderat să se poată realiza la parametri optimi, este necesar un cadru organizat şi bine pus la punct, inclusiv printr-un centru de tratare a dependenței de droguri.