Venituri uriașe pentru pensionarii șefi de la RAAPPS, regia plină de pierderi a statului
Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat reprezintă o gaură neagră pentru statul român, dar șefii societății câștigă bine. Unii au și pensii.
RAAPPS generează anual între 5 și 6 milioane de euro pierderi, dar șefii regiei sunt bine plătiți. Câțiva dintre aceștia primesc și pensii, iar unul dintre ei cumulează un venit mai mare decât al președintelui Klaus Iohannis. Directorii regiei câștigă cel puțin 12.000 de lei anual, în condițiile în care RAAPPS a raportat la jumătatea anului 2023 o pierdere de 3,7 milioane de lei, conform bilanțului contabil.
Pentru politicienii cu funcţii importante, regiile autonome au fost considerate nişte adevărate vaci de muls. Regiile au bugete foarte mari şi un control aproape inexistent asupra modului în care sunt cheltuiţi banii. Numirea unor directori fără competenţă în zonele în care sunt numiţi era mişcarea prin care politicul ajungea să controleze banii regiei.
Cel mai bine plătit este Marius Grăjdan, directorul general. Acesta ridică în fiecare lună 21.872 de lei. Spre comparație, Klaus Iohannis încasează, ca președinte al României, 24.960 de lei.
Averea lui Grăjdan poate fi considerată decentă:
- teren intravilan, Dărmănești, Bacău 885 mp
- Casă de locuit, Voluntari, 234 mp
- Casă de locuit, Dărmănești, Bacău, 200 mp
- Apartament, Voluntari, 75 mp
În ultimul an, a vândut un apartament cu 175.000 de euro. Are în cont 35.800 lei, dar are și un împrumut de 197.600 de lei, de la Unicredit, ce va trebui să fie restituit în 2030.
Romaniacurata.ro a scris în 2015 despre Marius Grăjdan, în condițiile reținerii de către DNA a colonelului STS Ştefan Enache, detaşat de la UM 02999 la Secretariatul General al Guvernului. Enache ceruse unei persoane o șpagă, ca să intervină la directorul RAAPPS, Marius Grăjdan. Denunţătorul era interesat să câştige la licitaţie un imobil din Bucureşti, la un preţ mult subevaluat.
În 2017, soția directorului general, Vasilica Grăjdan a fost angajată la Transgaz (companie aflată tot sub autoritatea SGG, ca și RAAPPS) în funcția de director la Direcția de planificare și organizare resurse. Șeful Vasilicăi, Ion Sterian, directorul general a Transgaz, a lucrat și el la RAAPPS. Astfel, Marius Grăjdan este fostul superior ierarhic al lui Sterian, angajatorul Vasilicăi.
În 2019, presa a scris că în timp ce multe imobile din patrimonial RAAPPS stăteau să se dărâme, Grăjdan a aprobat investiții de 600 mii euro în vilele de protocol din Neptun, folosite de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Cu cei 600 de lei s-au construit piscine, plajă cu piatră care nu se încălzește la soare și jacuzzi.
Tot în 2019, RAAPPS atribuia un contract de pază pentru o serie de clădiri de patrimoniu chiar unei firme din Alexandria, firmă controlată de apropiaţii lui Ştefan Dragnea. Se întâmpla cu numai trei săptămâni înainte ca Liviu Dragnea să fie condamnat definitiv la închisoare.
Grăjdan a fost propulsat la conducerea RAAPPS de către PSD în 2015.
Directorul juridic, Mirela Adriana Pavel, încasează lunar 13.300 de lei. În declarația de avere pe 2023 apar următoarele bunuri.
- teren agricol, Dor Mărunt, Călărași, 1.000 mp, 1/4
- teren agricol, Dor Mărunt, Călărași, 47.929 mp, 1/4
- teren intravilan, Dor Mărunt, Călărași, 571 mp, 1/4
- teren intravilan, Dor Mărunt, Călărași, 1.000 mp, 1/4
- teren intravilan, București, 12 mp
- Apartament, București, 70,82 mp
Mirela Adriana Pavel a vândut un apartament, București, cu 22.000 euro. Are însă două credite, 252.992 la BCR, ce trebuie restituit până în 2038, și 50.467 lei la OTP, plătibili până în 2026.
Zisan Labusca, directorul executiv al Direcției Comerciale, câștigă la RAAPPS 13.200 lei pe lună. Are următoarele proprietăți:
- teren intravilan, Mogoșoaia, 432 mp
- apartament, București, 60,32 mp
- casă locuit, Mogoșoaia, 140 mp
În declarația de avere mai apar și bijuterii care au o valoare de 7.000 de euro.
Directorul executiv al Direcției Tehnice, Mihai Coiculescu, cumulează salariul de la RAAPPS și pensia. Primește 13.160 de lei pe lună de la regie, și 6.157 de lei pensia lunară. În declarația sa de avere apar următoarele proprietăți:
- teren intravilan, București, 287 mp
- apartament, București, 74 mp
- casă de vacanță, Bușteni, 100 mp
Coiculescu își drămuiește veniturile într-un mod diversificat: fonduri de investiții, depozite bancare:
Daniel-Anton Constantin este pensionar militar, dar și directorul executiv al Direcției Tehnice. Veniturile sale cumulate, de la statul român, depășesc pe cele ale președintelui Klaus Iohannis. Primește de la regie 13.165 lei pe lună și, ca pensionar MApN, 12.904 lei pe lună. În total sunt 26.069 lei, cu 1.109 lei peste Iohannis.
Constantin stă bine și la proprietăți și la conturi bancare:
S-a auzit prima oară în 2015 când romaniacurata.ro scria despre reținerea de către DNA a colonelului STS Ştefan Enache, detaşat de la UM 02999 la Secretariatul General al Guvernului. Ştefan Enache ceruse unei persoane o șpagă ca să intervină la directorul RA APPS, Marius Grăjdan. Denunţătorul era interesat să câştige la licitaţie un imobil din Bucureşti la un preţ mult subevaluat.
Un alt pensionar de vază al RAAPPS este Vasilica Grigoriu, directorul executiv al Direcției Logistica – Administrativ. Din salariu și din pensie cumulează 22.066 de lei. Cât privește averea, aceasta e următoarea:
- teren intravilan, Clinceni, Ilfov, 1.002 mp
- teren intravilan, Clinceni, Ilfov, 1.100 mp
- apartament, București, 57 mp
Contabilul șef Ionica Boblea nu are nicio proprietare, însă cumulează, ca și mulți dintre directori, salariul cu pensia. În total sunt 16.963 de lei pe lună.
Cu ce se ocupă RAAPPS
Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) este o regie autonomă care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară. Are ca obiect de activitate administrarea, conservarea, protejarea și întreținerea imobilelor în care își desfășoară activitatea Guvernul, ministerele, autorități și instituții publice, asociații, fundații, cabinete de avocatură, birouri notariale, locuințele de protocol, precum și închirierea și exploatarea spațiilor de locuit și a celor cu altă destinație decât cea de locuit.
Printre proprietățile RA-APPS se numără Palatul Victoria (sediul Guvernului), Casa Presei Libere, Palatul Snagov, Palatul Știrbei sau Sala Palatului din București. În plus, Regia deține mii de hectare de teren în diferite zone ale țării.
Alte proprietăți: Palatul Foișor din Sinaia, hotelul Mara din Sinaia, vilele Lac Floreasca, Vila Brădet de la Suceava, Palatul Olănești.
Este acționar majoritar la compania din domeniul turismului: Olimp Estival 2002 – SA Mangalia.
Între anii 2006 – 2008 au fost disponibilizați 1.410 salariați, în anul 2009 – 125 de salariați, iar în primele cinci luni ale anului 2010 au fost disponibilizați 138 de salariați.