Frigul lasă urme vizibile asupra părului, pielii și chiar a… dinților

Publicat: 28 nov. 2023, 06:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Frigul lasă urme vizibile asupra părului, pielii și chiar a… dinților
foto: Știri din Medicină și Sănătate

În perioadele de trecere de la toamnă la iarnă, cu scăderea bruscă a temperaturii, părul, pielea, dar și dinții au de suferit.

Părul

Frigul provoacă uscarea părului și a pielii. Acest fenomen este accentuat de umiditatea scăzută, de vântul aspru, aerul uscat, dar și de săpunurile dure  și dușurile cu apă fierbinte.  

Pentru protejarea părului în timpul iernii, se recomandă folosirea unor măști hidratante (ulei de ricin, ou și miere; banană cu miere; ou și ulei de măsline), a unui balsam, scurtarea periodică a părului, protejarea când ieșim afară și hidratarea corectă.

Pielea

Sănătatea și aspectul pielii sunt afectate de temperaturile scăzute. În perioadele reci, persoanele cu dermatită atopică, psoriazis, rozacee, eczemă, dermatită seboreică etc. trebuie să consulte medicul dermatolog pentru că au nevoie de un tratament susținut. După expunerea prelungită la temperaturi scăzute și vânt, poate apărea urticaria la frig, care se manifestă prin apariția unor pete roșii, pruriginoase (cu mâncărimi) pe zonele afectat (mâini, față etc.). În sezonul rece, medicii recomandă cremele care conțin uleiuri hidratante, vitaminele A,C și E, dar și colagen și uleiuri minerale.

Dinții

Când temperaturile scad, noi respirăm aer rece și smalțul dentar se dilată și se contractă. Astfel, apar fisuri sau carii care afectează dentina. _

Principala funcție a dentinei este de a opri pătrunderea agenților patogeni în pulpa dentară. Dentina este un țesut dur, de culoare gălbuie și o grosime între 2 și 6 milimetri.

Pe termen lung, deteriorarea smalțului dentar și apoi a dentinei poate să provoace dureri dentare puternice. Nervii sunt afectați, ceea ce determină dureri și o sensibilitate acută, subliniază dr. Khaled Kasem, stomatolog, într-un interviu pentru media britanică Bristol Live, care a studiat influența frigului asupra danturii.  

Aerul uscat al iernii poate să provoace deshidratarea la nivelul cavității bucale. Și cu cât suntem mai mult expușil a acest aer rece și uscat, cu atât ne vom confrunta cu ceea ce numim ”gură uscată”. În aceste condiții, producem mai puțină saliva și astfel crește riscul de infecții. Să reținem că saliva este esențială pentru îndepărtarea bacteriilor nefaste și a resturilor alimentare. Or, dacă aceste elemente nu sunt îndepărtate și se depun în jurul dinților, sporește riscul de formare a cariilor.

Recomandări

Medicii ne recomandă să folosim o pastă de dinți specială pentru dantura sensibilă, să evităm periajul agresiv, băuturile și alimentele fierbinți sau foarte reci, adică șocurile termice la nivelul dinților. De asemenea, să evităm ceea ce numim în mod curent curent ”clănțănitul” dinților din cauza gerului. Medicii insistă ca și în timpul iernii să avem o bună hidratare: cel puțin 1,5 litri de apă zilnic.