Florin Cîțu rămâne fără imunitate

Publicat: 29 nov. 2023, 13:00, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Florin Cîțu rămâne fără imunitate

Senatul a votat ridicarea imunității pentru Florin Cîțu. Au fost 90 de voturi pentru și 2 împotrivă. De asemenea, în rândul senatorilor nu au existat abțineri.

Votul senatorilor vine la scurt timp după ce, DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru fostul premier, care e acuzat că a cumpărat o cantitate mult prea mare de vaccinuri în pandemie.

„Am pus pe primul rând sănătatea oamenilor, libertatea individuală și economică. Eram conștient că orice decizie luată avea implicații pentru sănătatea oamenilor. Am păstrat cea mai liberă economie din lume. Îmi asum ce a făcut în acel moment Guvernul Românieia făcut, în contextul imprevizibil, ceea ce putea să facă. Mi-am indeplinit corect toate atribuțiile, cu respectarea legislației în vigoare”, spune Florin Cîțu.

UPDATE:

S-a dat startul votului secret cu bile. Senatorii trebuie să voteze pro sau contra ridicării imunității parlamentare a lui Florin Cîțu.

Știrea inițială

În cursul zilei de astăzi, Comisia Juridică a acordat în unanimitate, un punct de vedere favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu.

Urmează ca punctul de vedere acordat Comisiei juridice să intre în plenul Senatului, care va dezbate şi vota, începând cu ora 12,00, solicitarea DNA în cazul Cîţu.

„Solicitarea procurorului general avea două aspecte: unul de ridicarea imunităţii şi unul de efectuare a urmăririi penale. Am admis cererea în sensul formulat în raportul DNA în care ne cerea doar efectuarea urmăririi penale. A fost unanimitate”, a anunţat liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, membru al Comisiei juridice.

Daniel Fenechiu a venit cu completări și a declarat că nu a stat pe gânduri când a luat o decizie referitoare la colegul său „pentru că Parlamentul nu stabileşte o soluţie juridică pe o asemenea situaţie”, ci Justiţia.

„Avocaţii ne-au prezentat punctul lor de vedere mergând pe teoria că au fost decizii de oportunitate justificate, că nu există prejudiciu pentru că nu au fost plătite decât dozele care au fost cumpărate, că acel contract încheiat de UE (…) nu a fost semnat de domnia sa şi era obligatoriu pentru România. A fost semnat de Ursula von der Leyen în numele UE şi România a aderat la el”, a adăugat Fenechiu.