Interviu exploziv între Marian Ceaușescu și fostul baron PSD, Nicolae Bădălău
Într-un decor tensionat de sălile Curții de Apel București, fostul baron PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău, se află în centrul unui scandal judiciar amplu, fiind trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Într-o mișcare neașteptată, Bădălău a acceptat să fie intervievat chiar în incinta instanței de către unul dintre cei mai aprigi contestatari ai săi, revoluționarul Marian „Ceaușescu”.
Revoltat de acuzațiile de corupție, Bădălău a respins vehement orice implicare în faptele de care este acuzat.
În cadrul interviului, el a negat categoric detinerea unei averi substanțiale, contrazicând afirmațiile lui „Ceaușescu” cu privire la patrimoniul său și al fiului său, implicat și el în dosarul mitei.
Potrivit aestuia, fiul său deține doar o singură mașină, în timp ce el însuși se laudă cu posesia unei motorete, respingând orice altă proprietate suspectă.
În timpul schimbului de replici, sub presiunea întrebărilor, Bădălău s-a apărat afirmând că procesul împotriva sa este o „mizerie” și că acuzațiile DNA-ului sunt penibile, referindu-se la un presupus șantaj a cărui victimă ar fi fost.
Mai mult, el a adus în discuție dușmănia sa cu primarul localității Giurgiu, care l-a acuzat, susține el, de tentativă de strangulare în trecut.
În privința afacerilor sale, fostul baron a negat orice legătură cu salonul de lux menționat în dosar, insistând că este deținut de fiica și ginerele său. Întrebările persistente ale lui „Ceaușescu” au adus în discuție și investițiile făcute de Bădălău în Giurgiu, moment în care acesta a respins orice acuzație de luare de mită, declarându-se un om onest și corect.
Cu privire la viitor, Bădălău a afirmat că nu va reveni în politică și a respins cu fermitate oferta de a deveni un „îngeraș politic” al lui „Ceaușescu”. Cu toate acestea, el a fost recent supus unei hotărâri judecătorești care menține măsura controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile.
Ce șpăgi și ce sume învârtea baronașul de Giurgiu – Niculae Bădălău
Niculae Bădălău a fost trimis în judecată în decembrie 2022 de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, în formă continuată, şi a unui reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.
Surse judiciare au precizat că persoana trimisă în judecată alături de Nicolae Bădălău este Elena Matache, reprezentanta firmei implicată în acest caz.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în zilele de 9 august şi 19 noiembrie 2022, Niculae Bădălău, în calitatea menţionată, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăţi administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă”, fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA.
Citește și: Gabi Bădălău, proiecte de milioane de euro de la stat
„În schimbul acestui ‘serviciu’, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), asupra căreia a lăsat să se înţeleagă că are influenţă, să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de primăria respectivă”, arată anchetatorii.
În perioada 2021-2022, spune DNA, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…”, Niculae Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.
„În acelaşi context, la data de 19 noiembrie 2022, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menţionat mai sus, dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, inculpatul Niculae Bădălău i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, menţionează procurorii anticorupţie.
Citește și: INCREDIBIL. Gabi Bădălău a încercat să corupă un primar deși se află sub control judiciar