Panică în rândul fermierilor din UE, din cauza Ucrainei. „Ar fi o catastrofă”
Aderarea Ucrainei la UE stârnește mare îngrijorare în rândul fermierilor din statele membre, care ar urma să primească subvenții mai mici cu 20%. Ar fi o „catastrofă” pentru agricultura europeană, susțin sindicaliștii francezi, revoltați de faptul că ucrainenii nu „joacă” după aceleași reguli.
În plus, afluxul de cereale ucrainene va pune presiune pe prețuri, fiind așteptată o reducere semnificativă.
Subiectul aderării Ucrainei la UE se va afla pe ordinea de zi a reuniunii de la Bruxelles din 14 și 15 decembrie.
„Intrarea Ucrainei în UE ar fi o catastrofă pentru agricultură”, susține Arnaud Rousseau, președintele celui mai mare sindicat agricol din Franța – FNSEA.
Declarația a venit în contextul în care CE a recomandat recent deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova și acordarea statului de candidat Georgiei.
«În contextul războiului, este greu să te pronunți pe acest subiect, pentru că ești acuzat imediat că nu susții Ucraina. Dar din punct de vedere agricol, intrarea Ucrainei în UE ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană», a declarat Arnaud Rousseau.
În opinia lui, agricultura ucraineană «nu joacă după aceleași reguli», iar îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât ea reprezintă un sfert din agricultura europeană, în sectorul creșterii păsărilor și al culturilor vegetale, cu norme de mediu și standarde de producție mult sub ale noastre».
O analiză a publicaţiei Financial Times arată că odată cu aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, Kievul ar urma să primească 186 de miliarde de euro timp de 7 ani, potrivit normelor bugetare actuale, ceea ce înseamnă schimbări importante în ceea ce privește repartizarea bugetului european. În cadrul politicii agricole comune, Ucraina ar urma să beneficieze de 97 de miliarde de euro în cadrul politicii agricole comune pe o perioadă de 7 ani. De fapt, aderarea Ucrainei la UE ar putea să însemne și sfârșitul PAC așa cum o știm noi.
Fermierii români, îngrijorare mare
Fermierul Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR, a avertizat recent cu privire la pericolul ucrainean.
“Ne paște un pericol foarte mare și mai mare decât până acum: pericolul fermierilor din Ucraina, pentru că vor intra în UE, vor avea aceleași drepturi ca și noi, dar nu vor avea aceleași obligații.
Noi suntem foarte afectați de traficul de cereale, am vândut kilogramul de grâu în acest an la echivalentul unei gume de mestecat – 0,75 de bani, în condițiile în care l-am produs cu 6000-7.000 lei pe hectar. Ne paște acest mare pericol, dacă statul român nu va ști să gestioneze această problemă. România a avut o producție medie de 5 to/ha la grâu în acest an, în condițiile în care Bărăganul a fost sub secetă. De patru ani în zona de sud – est este o secetă cumplită, punem porumb de te miri unde, de la firme de afară, nu contest că au hibrizi buni, dar de 3 ani se dovedește că nu este chiar așa cum spun ei și ne paște acest pericol mare din punctul nostru de vedere al asociațiilor profesionale”, a declarat Baciu recent la o conferință pe teme agricole.
Ce spun ucrainenii
La rândul lor, ucrainenii sunt și ei conștienți de dificultatea acestui proces, care va fi mai dificil decât în cazul oricărui alt stat.
„Vor fi blocaje, greve și alte lucruri din partea Poloniei și a altor 4 țări, până când vom deveni membri ai UE. Când polonezii au venit în Europa, la fel au fost întâmpinați de nemți, spaniolii la fel de către francezi, dar la noi amploarea este cu totul alta. Nu vorbesc despre SAP și subvenții care vor trebui plătite fermierilor ucraineni”, a declarat Oleksandra Avramenko, șefa comisiei pentru integrare europeană a Academiei Ucrainene de Științe Agricole.
De altfel, toată lumea se așteaptă la o opoziție puternică din partea mai multor state, a Poloniei, în principal, de exemplu. Aici, fermierii și transportatorii au blocat de mai multe ori punctele de trecere cu Ucraina.
Citeste si Carnea de porc din Ungaria invadează România la prețuri greu de concurat