Cât costă serviciul unui detectiv particular în România? Exclusiv!
Dacă aveți nevoie de serviciile unui detectiv particular ar fi bine să știți în ce fel vă poate ajuta și cam ce tarife se practică în piața din România. Ziarul Puterea s-a interesat pentru a afla câte ceva despre toate acestea la Asociația Națională a Detectivilor din România.
150 de euro ora de consultanță
În viața unui om sau a unei companii vine un moment în care trebuie să apeleze nu atât la poliție, cât mai ales la serviciile unui detectiv particular. Serviciile unui detectiv particular, însă, costă! Nu o spunem noi, ne-a comunicat-o chiar președintele Asociației Naționale a Detectivilor din România, doamna Maria Bumbaru. O oră de consultanță la cabinetul unui detectiv particular costă cam 150 de euro, adică vorbim de același tarif pe care îl are și un avocat pentru o oră de consultanță.
Un detectiv gen „moașă comunală” nu este un bun profesionist!
„Așteptați-vă ca un detectiv particular să vă solicite 150 de euro per ora de consultație. Un detectiv trebuie să facă un studiu de caz, studiază dosarul, să verifice informații, date etc., iar un caz mai serios poate necesita și opt ore numai pentru studierea cazului, și atunci este normal să ceară minimum 1.000 de lei, dar poate costa și 3.000 sau 5.000 de lei. O să mă întrebați, dar ce face de banii ăștia? Păi trebuie să se consulte cu avocați, nu e un lup singuratic ca în filme sau în cărțile vechi, face apoi un buget – poate trebuie să plece cu avionul, are nevoie de cazare acolo unde merge, are nevoie de recuzită, de combustibil ș.a.m.d. Apoi nu merge singur, se lucrează în echipă, s-ar putea să fie nevoie și de un expert financiar-contabil sau de un expert psiholog, de la caz la caz. Echipa e interdisciplinară și avem subcontractări cu acești oameni. Dacă îmi spune mie cineva că a găsit detectivul ăla care le știe el pe toate, genul «moașă comunală», eu îi voi spune că aruncă banii pe fereastră degeaba! Nu există așa ceva! Un detectiv lucrează la caz cu alți experți, își face partea lui de investigații, dar are nevoie și de o soluție juridică și de una financiară, de aceea serviciile unui detectiv nu sunt ieftine!”, a explicat, pentru Puterea, Maria Bumbaru, președinta Asociației Naționale a Detectivilor din România.
Salariul detectivilor este de obicei mediu pe economie, plus banii destinați muncii de investigație pe care o depun la fiecare caz în parte. Pentru un caz se plătește X sumă, pentru un altul Y sumă. Un detectiv poate lucra la mai multe cazuri în paralel.
Avem 6.500 de detectivi particulari atestați
Un detectiv particular nu este greu de găsit în România anului 2023. Avem circa 6.500 de detectivi atestați în toată țara, unii angajați în agenții de detectivi particulari, alții au cabinete proprii, și majoritatea sunt înscriși în ANDR. Sunt circa 700 de agenții de detectivi, dintre care 200 sunt agenții românești de top. Când alegem serviciile unui investigator particular este bine să știm că el face parte sau agenția pentru care lucrează este parte a ANDR, singura instituție care dă credibilitate profesiei de detectiv de la noi.
Un investigator serios preia cazuri grele
Pentru cei care reduc activitatea unui detectiv particular doar la urmărirea unui soț infidel avem o veste proastă! Doar un detectiv particular de mâna a II-a se mai ocupă de așa ceva în zilele noastre. „Un investigator privat serios are lucruri mai interesante de făcut: adună informații pentru clienții săi, în funcție de caz, politic, economic, iar asta înseamnă de la intervievarea unor persoane și verificări minuțioase legate de trecutul lor, la activități de supraveghere și filaj, dar și investigații personale și financiare”, ne-a mai explicat Maria Bumbaru. Cazurile serioase de care se ocupă detectivii particulari sunt așadar din sfera financiară, politică, cazurile de răpiri, trafic de persoane și mai puțin cele domestice (de tipul soț/soție înșelat/înșelată, amant/amantă etc.), care au fost la modă la începuturile detectivisticii particulare din România anilor 1990-1997.