PUTEREA răspunde la o întrebare legată de OMV Petrom la care Guvernul refuză să o facă
Deputatul Lilian Scripnic l-a întrebat pe premierul Marce Ciolacu, printr-o interpelare parlamentară, despre contractele OMV Petrom cu instituțiile statului iar răspunsul a fost evaziv. Îl va ajuta PUTEREA!
Publicația PUTEREA îl va ajuta pe deputatul Lilian Scripnic să afle răspunsul la o întrebare adresată premierului Marcel Ciolacu, pentru că Secretariatul General al Guvernului a evitat să o facă. “Câte contracte cu OMV Petrom a încheiat Guvernul României (SGG, ministere, instituții subordonate, instituții în coordonare etc) pentru achiziția de carburanți, pentru anul 2023 și care este valoarea acestora (defalcat pe fiecare instituție și total)?” a fost întrebarea deputatului.
Ce a răspuns SGG?
”Relevăm faptul că Hotărârea de Guvern nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea de Guvern nr. 830/2022, stabilește în Anexa nr. 1 modul de structurare a informațiilor publicate din oficiu pe pagina web a unei autorități sau instituții publice, în structura acestora fiind prevăzute următoarele:
– Centralizatorul achizițiilor publice – fiecare autoritate/instituție publică va publica o situație trimestrială actualizată în consecință privind contractele de achiziții publice și execuția acestora, cu o valoare de peste 5.000 euro;
– Contractele de achiziții publice cu valoarea de peste 5.000 euro – fiecare autoritate contractantă căreia i se aplică prevederile Legii nr. 544/2001, cu modificările și completările ulterioare, va publica contractele de achiziție publică, conform Hotărârii Guvernului nr. 901/2015 privind aprobarea Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice și cu aplicarea art. 217 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”, sună răspunsul SGG. Adică praf în ochi, informații zero.
PUTEREA va da răspunsul
Din acest moment, PUTEREA preia legătura și va face ceea ce Guvernul nu a făcut.
OMV Petrom, companie controlată de OMV din Austria, unde statul austriac are undeva la 31% din acțiuni, a livrat carburanți până în acest an în valoare de 5,3 milioane de lei, prin procedura de achiziții directe. Prin comparație, întreg anul 2022 a avut un total de 186,4 milioane de lei.
După cum se observă, 2023 este inferior anului trecut! Instituțiile unde s-au vândut carburanți sunt în general școli și spitale.
Cât privește vânzările de carburanți prin licitații, precum și instituțiile statului unde s-au livrat acești carburanți, situația se prezintă astfel:
În total înseamnă 4,48 milioane de lei, 517.962 dolari și 67.600 de euro.