Cine au fost susținătorii COVID-19 de la Academia Română
La scurt timp după declanșarea pandemiei de COVID 19, o serie de somități medicale au lansat sub umbrela Academiei Române o carte privind aspectele clinice și epidemiologice ale acestei epidemii despre care astăzi, surprinzător, nimeni nu vrea să mai vorbească.
Imediat după declanșarea pandemiei de COVID 19, Academia Română anunța că „a inițiat o arenă de discuții privind criza cauzată de Covid 19” și „membrii și cercetătorii Academiei sunt liberi să-și exprime, în urma unor studii și reflecții personale sau colective, punctele de vedere în legătură cu această temă”, iar „aceste opinii nu reprezintă poziții oficiale ale instituției, fapt pentru care de ideile și concluziile lansate sunt responsabili exclusiv autorii lor”.
Totodată, Academia Română sublinia faptul că „pozițiile oficiale ale Academiei Române, în legătură cu orice subiect, sunt doar acelea asumate de Biroul Prezidiului, de Prezidiu și de Adunarea Generală”. Printre pozițiile oficiale asumate ale Academiei Române de la acea vreme se numără și cartea lansată pe 13 iunie 2020 „Pandemia Covid-19 în România.
Aspecte clinice și epidemiologice” coorodonată de Victor Voicu (vezi FOTO), Costin Cernescu și Irinel Popescu. La această carte de 448 de pagini apărută la Editura Academiei Române au contribuit nici mai mult, nici mai puțin de 42 de persoane din domeniul medical și nu numai. Printre cei care au publicat în această carte (vezi lista tuturor în facsimil), în afara celor trei coordonatori, se mai află personalități medicale cum ar fi Emanoil Ceaușu, Ștefan Bubenek ori Dorel Săndesc.
Atunci, cei 42 de autori s-au înghesuit să-și prezinte opiniile medicale privind pandemia de COVID 19, dar astăzi, nu se știe câți dintre ei mai au curajul să vorbească public despre ce au precizat în cartea apărută la Editura Academiei Române care a costat 90 de lei.