E-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024
Aveți o firmă, sunteți PFA, ONG? Trebuie să știți că de la 1 ianuarie 2024 devine obligatorie e-Factura, adică va trebui să declarați facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin alte softuri similare oferite de diverse firme.
Legea 296/2023, adică legea noilor taxe, impune ca obligatorie e-Factura. Concret? Orice emitent de facturi va trebui să le transmită în Spațiul Privat Virtual (SPV). Obligativitatea revine tuturor celor care desfășoară activități economice, deci și ONG-urilor care au activități economice. Deocamdată, există, cum se întâmplă, de obicei, la apariția unei noi legii, o serie de confuzii și nebuloase asupra modului în care ar trebui completate sau emise e-Facturile, dar ANAF promite să prezinte o serie de ghiduri în perioada următoare. Timpul e destul de limitat până la 1 ianuarie 2024, dar toată lumea va trebui să se conformeze. Firmele trebuie să apeleze la o companie care oferă un certificat digital calificat cu semnătură electronică și să menționeze că urmează să-l folosească în relația cu ANAF. Firmele respective oferă ghiduri practice de înregistrare a acestora la Fisc. Persoanele care sunt PFA nu au nevoie de certificat digital calificat pentru a declara facturile, ci doar de user și parola.
e-Factura are două etape, până la 30 iunie 2024 și după 1 iulie 2024
În prima etapă, firmele și cei cu PFA trebuie să știe că va fi vorba doar despre declararea facturilor, respectiv în perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024. Din clipa în care se emit obligatoriu facturile prin e-Factura, nu mai trebuie completat Formularul 084 pentru a vă înregistra. În a doua etapă, adică de la 1 iulie 2024 în sistemul e-Factura nu se vor face doar raportările facturilor, ci se va face emiterea-primirea de facturi. Toate facturile vor fi emise prin acel sistem, iar dacă nu sunt acolo sau furnizorul nu le descarcă, va primi o amendă egală cu TVA-ul.
Amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei
Mai mult, firmele mici care lucrează cu un contabil independent și se ocupă de înregistrarea facturilor prin sistemul e-Factura, trebuie să știe că, dacă respectivul contabil va întârzia urcarea facturilor prin sistemul e-Factura, firmele vor primi amendă. Termenul limită pentru transmiterea facturilor în SPV (e-Factura) este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, și nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii. Amenda este între 5.000 lei și 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari și între 2.500 și 5.000 de lei pentru cei mici și mijlocii. Ceilalți, mai mici, de pildă PFA, riscă o amendă între 1.000 de lei și 2.500 de lei. În perioada 1 ianuarie-31 martie 2024 nu se aplică sancțiuni, dar după aceea va fi jale, dacă se întârzie urcarea facturilor în e-Factura.