Războiul din Ucraina a scăzut cu 50% traficul de mărfuri prin porturile de la Dunăre
Criza economică provocată de războiul din Ucraina a determinat o scădere fără precedent în activitatea porturilor de Dunărea Maritimă, de la Tulcea, Galați și Brăila, actualii indicatori fiind chiar sub valorile din perioada războiului din fosta Iugoslavie, care a blocat navigația pe Dunăre.
Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat o schimbare a soluțiilor logistice și a rutelor transportului de mărfuri în regiune și în acest context în anul 2022 au fost înregistrate creșteri ale cantităților de mărfuri tranzitate prin porturile de la Dunărea Maritimă, de la Galați, Brăila și Tulcea, în raport cu indicatorii din 2021.
După ce în ultimii ani cantitatea de mărfuri operate portuar la Dunărea Maritimă s-a situat în jurul a 8-9 milioane de tone, în primul semestru al lui 2022 se estima o creștere a volumului de mărfuri operate portuar la Tulcea, Galați și Brăila, dar scăderea înregistrată în ultima parte a anului a contrazis estimările. În 2022, prin porturile maritime de la Dunăre au tranzitat 7,35 milioane de tone de mărfuri, cu două milioane de tone mai puțin decât în 2021, când prin cele trei porturi au trecut 9,93 milioane de tone de mărfuri.
În primele 10 luni din 2023 a scăzut cu 50% traficul de mărfuri prin porturile dunărene
În acest an, a continuat tendința de scădere din al doilea semestru al lui 2022. Potrivit datelor companiei naționale Administrația Portuare a Dunării Maritime (APDM) Galați, în primele zece luni ale anului a fost înregistrată o scădere cu 50% a volumului de mărfuri care a fost operat portuar la Tulcea, Galați și Brăila.
„În ceea ce privește situația operării mărfurilor în porturile aflate în administrarea companiei noastre, ne situăm la 49 – 50% din volumul de marfă care s-a operat în primele zece luni ale anului 2022, respectiv de la 6,2 milioane de tone în 2022 la 3,1 milioane de tone operate în 2023”, a declarat Daniela Costea, director general a APDM Galați.