Joblandia, platforma care îi poate ajuta pe elevi în alegerea carierei

Publicat: 08 dec. 2023, 16:30, de Alice Gherman, în SOCIAL , ? cititori
Joblandia, platforma care îi poate ajuta pe elevi în alegerea carierei

Ați auzit de Joblandia? Dacă nu, atât elevii cât și părinții ar trebui să țină minte acest nume, fiindcă s-ar putea să îi ajute în alegerea carierei. Joblandia se dorește a fi o platforma ce facilitează legătura dintre licee și companii cu scopul de a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra joburilor existente pe piață sau care vor exista în viitor. Platforma promite să-i sprijine pe tineri să-și aleagă cât mai informat cariera.

Mai mulți specialiști români în resurse umane s-au reunit sub umbrela HR Club și au creat Joblandia, o platformă unde sunt invitați toți profesorii din România, dar și elevii pentru ca din interacțiunea aceasta să se nască idei, să se găsească soluții relevante pentru ca tinerii să poată să facă alegerea corectă a carierei, având toate informațiile necesare.

„În proiectul pilot Joblandia, din martie până în iunie, 3.000 de elevi din 62 de licee au vizitat 30 de companii. În urmă cu două luni, am lansat Joblandia 2.0 și, în prezent, avem înscrise pe platformă 60 de companii și 59 licee, din toată țara. Din octombrie până în prezent, profesorii au programat 20 de vizite la companii. Și, în continuare, așteptăm profesorii din liceele din țară să se înscrie pe platformă și să programeze vizite cu elevii la companii, și în anul care vine”, a precizat Andreea Voinea, președinte HR Club.

Așadar, ideea Joblandia este să faciliteze întâlnirea dintre elevii de liceu și profesorii lor cu reprezentanții companiilor, pentru ca elevii să înțeleagă care sunt cerințele angajatorilor de la ei, de ce cunoștințe și abilități au nevoie și care ar fi domeniul cel mai potrivit pentru ei în acord cu talentele și abilitățile pe care le au.

Ideea celor de la HR Club este salutară, mai ales că rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) a fost in 2022 de 22,8%, potrivit datelor INS ianuarie 2023, iar  24% dintre tinerii între 14 și 16 ani si 20% dintre tinerii între 17 și 19 ani nu știu în ce domeniu vor să activeze, la finalizarea studiilor liceale.