Sfaturi utile cu privire la consumul de apă
Cum resursele de apă dulce sunt puse în pericol din cauza poluărilor masive, salvarea fiecărei picături de apă devine foarte importantă pentru toată lumea.
Nu trebuie decât să respectați câteva reguli simple și de bun simț, iar pe lângă un consum mai mic de apă, veți plăti și mai puțin bani.
Cum puteți economisi apă și bani
Apa pentru băut trebuie să provină doar din surse sigure și verificate, altfel nu poate să fie utilizată. Dacă este netratată, apa poate să fie extrem de dăunătoare pentru organism, a declarat pentru Ziarul Puterea, Corina Priceputu, purtătorul de cuvânt al companiei Apă Canal Ilfov.
În același timp, trebuie să încercăm să ținem sub control și consumul de apă. Un prim pas ar fi renunțarea, chiar dacă nu întotdeauna, la băile lungi cu cada plină în favoarea dușurilor scurte, ceea ce înseamnă economie de apă și bani. Dacă nu știați, în medie, pentru o baie în cadă se consumă 350 de litri, în timp ce un duș presupune un consum de numai 160 de litri.
Ar trebui să verificați și instalația interioară pentru a depista din timp posibile pierderi de apă. Puteți folosi hârtie absorbantă sau hârtie igienică care se pune pe ţevi. Dacă hârtia se umezește, se localizează pierderea de apă.
Mare atenție trebuie acordată și modului în care funcționează vasul de toaletă, pentru că dacă nu se închide etanș, pot să existe scurgeri de apă greu de observat cu ochiul liber, dar înregistrate de aparatul de măsură. Cel mai simplu pentru a identifica pierderea este să puneți o bucată de hârtie igienică pe marginea vasului de toaletă și dacă se umezește este clar că sunt probleme.
Reprezentantul companiei Apa Canal Ilfov mai spune că pierderile de apă cele mai greu de depistat sunt cele de pe ţevile aflate în pereţi sau sub pământ, fiind necesară apelarea la un instalator calificat
Nu uitați să închideți apa, atunci când nu este nevoie de ea. Așa de exemplu, nu trebuie lăsată să curgă când vă spălați pe dinți, vă săpuniți pe mâini sau pe corp.
Nu în ultimul rând, fructele și legumele nu se spală sub jetul de apă, ci într-un bol mai mare. Nu de alta, dar apa rămasă poate să fie utilizată pentru udarea plantelor.
De asemenea, nu este bine să aruncați la canalizare substanțe periculoase, uleiuri, cârpe, vată, șervețele umede, zaț de cafea, medicamente, absorbante, flacoane, pungi sau alte materiale și deșeuri solide, care pot duce la înfundarea și colmatarea rețelei de canalizare, mai arată Priceputu.
Printre sfaturile adresate de managerul de la Apa Canal Ilfov se numără și folosirea maşinilor de spălat numai când sunt pline, ceea ce permite salvarea a până la 3600 litri de apă pe lună, sau înlocuirea bateriile de la chiuvetă și cadă care dacă picură, consumă în medie 17 litri de apă în 24 de ore.