Taxa pe consultații anunțată de unii medici de familie ”pune presiune pe cetățeni”, spune Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că taxa pe consultații anunțată de unii medicii de familie ar pune presiune pe cetățeni, ceea ce nu este corect, în condițiile în care, potrivit noului contract cadru, veniturile acestora au crescut substanțial.
Este vorba despre unii medici de familie din Cluj, Galați și Mureș care au anunțat că este posibil să fie taxate consultațiile.
”Nu știu dacă este corectă această abordare. Întreaga activitate medicală, de acordare a asistenței medicale este finanțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin casele județene de asigurări de sănătate. Sunt structuri care sunt independente din punct de vedere financiar de Ministerul Sănătății, dar, în mod evident, CNAS cred că are în vedere soluții pentru completarea plății din luna noiembrie, care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară doar parțial. Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema”, a transmis ministrul Rafila.
Totuși, ministrul speră că ”nu se va ajunge la o astfel de situație”.
”Mi se pare o situație care pune presiunea pe cetățeni și nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an, mai ales după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanțial și cred că se poate găsi o soluție, dar, repet, trebuie aici ca această soluție să fie discutată de reprezentanții medicilor de familie sau altor prestatori de servicii medicale cu cei care au încheiat contractul, respectiv reprezentanții caselor județene de asigurări de sănătate”, a mai spus ministrul.