Ministrul Cătălin Predoiu lămurește ce migranți vrea Austria să transfere în România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, lămurește, într-o declaraţie după Forumul Salzburg, ce migranți vrea Austria să transfere în România, aceasta fiind și una din condițiile pentru a-și da acceptul cu privire la aderarea țării nostre la Air Schengen.
În același timp, Predoiu vorbește de progresele înregistrate în discuţiile despre aderarea României la Schengen, remarcând faptul că există o mare diferenţă, comparativ cu acum câteva luni, iar pe această bază „se poate construi”.
„Am avut, pe parcursul acestor luni precedente, discuţii complicate şi ele rămân în continuare discuţii complicate, dar, în acelaşi timp, clar există o mare diferenţă faţă de acum câteva luni de zile. Eu nu vreau să evaluez dacă e mult sau e puţin, este altceva, e ceva pe care putem construi, pe care putem continua. Eforturile care se fac şi de către delegaţia noastră şi de către delegaţia bulgară şi delegaţia austriacă, dar în acelaşi timp şi de către Comisie şi Preşedinţia spaniolă în acest cadru de discuţii, dar şi eforturile care se fac de către alţi colegi din alte state membre, care susţin aceste discuţii, sunt îndreptate tocmai în direcţia de a obţine un rezultat palpabil, concret, în luna decembrie şi în anul 2023″, a afirmat Predoiu, într-o declaraţie de presă ţinută cu ocazia Forumului Salzburg organizat în Slovenia.
În cadrul forumului, au mai existat discuţii cu privire la posibilităţile tehnice referitoare la luarea unei decizii în luna decembrie. Cât despre cerinţele impuse de Austria, Predoiu a spus că acestea nu sunt „condiţii”, ci „măsuri adiacente”. „România aplică aceste proceduri (…) conform criteriilor Schengen şi Acordului Dublin”, după cum a declarat Predoiu.
Predoiu a lămurit și temerile referitoare la transferul migranţilor ilegali din Austria. Concret, este vorba doar la cei înregistraţi iniţial în România.
„Este vorba de a proceda la retrimiterea acelor cetăţeni care au intrat prin România, au fost înregistraţi în Romania, în EURODAC sau în SIS – Sistemul Schengen şi mai departe au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturaţi în Austria şi constataţi că sunt în stare de migraţiune ilegală, pe regulile existente, sunt trimişi în ţara de unde au venit, adică în România. Nu e vorba de nicio altă procedură. (…) Anul acesta vorbim de 120 de cetăţeni”, a precizat Predoiu.
Oficialul român a confirmat că România respectă deja criteriile Schengen, nefiind nevoie de măsuri suplimentare. „Discuţiile sunt pozitive şi aduc progrese,” a menționat Predoiu.