Poluarea aerului și frigul măresc riscul de infarct
Particulele poluante din straturile joase ale aerului asociate cu frigul măresc în mod considerabil riscul de boli cardiovasculare, susțin două studii prezentate în cadrul sesiunilor științifice 2023 ale American Heart Assocition (Philadelphia, SUA).
Știm că poluarea atmosferică este cauza iritațiilor oculare, a crizelor de astm, a exacerbării tulburărilor cardiovasculare și respiratorii. Numai în Franța se estimează că 40.000 de decese ar fi atribuite expunerii la particulele fine din aer, scrie e-sante.
În cadrul sesiunilor științifice 2023 ale American Heart Association, cercetătorii de la Intermountain Health au arătat că poluanții din straturile de aer joase și temperaturile scăzute ar expune la un risc major de boală cardiovasculară.
Pentru formularea acestei concluzii, cercetătorii au examinat particulele fine, spitalizările pentru angină (durere toracică fără leziuni organice) și pentru infarct acut (criză cardiacă cu compromiterea unei porțiuni a mușchiului cardiac). Cercetarea a fost efectuată în statul Utah, recunoscut pentru nivelul ridicat de poluare.
Rezulatele indică faptul că creșterea concentrației de particule fine este asociată cu un risc crescut de criză cardiacă în timpul iernii, când aerul rece stagnează în depresiuni și menține particulele poluante.
Medicii avertizează că poluarea și frigul ne afectează în mod diferit. Totuși, Benjamin Hornem, profesor și director de epidemiologie cardiovasculară și genetică la Intermontain Health, recomandă populației ca atunci când apar dureri toracice să consulte medicul pentru evaluare rapidă.
De asemenea, dr. Bogdan Oprița, medic șef al Departamentului UPU SMURD, subliniază că, în această perioadă, se confruntă cu numeroase decompensări ale afecțiunilor respiratorii și cardiace, care pot fi puse pe seama temperaturilor scăzute, poluării aerului, dar și a altor factori.