Ce amenzi riscă comercianții care nu se înscriu în programul Returo? Iată care sunt pașii necesari!
Începând cu luna ianuarie, centrele comerciale sunt obligate să se înscrie în programul Returo, parte a Sistemului Garanție-Returnare (SGR), pentru a contribui la reducerea masivă a deșeurilor de plastic. Cele care refuză să adere la acest program riscă amenzi considerabile, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021. Nicolae Ștefănuță, europarlamentar român și membru al partidului Verzilor la nivel european, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Puterea.
Nicolae Ștefănuță a evidențiat atât potențialele beneficii, cât și dezavantajele programului de reciclare în curs de implementare. Conform declarațiilor sale, programul, denumit Sistemul Garanție-Returnare (SGR), ar putea contribui semnificativ la reducerea masei de plastic din mediul înconjurător.
”Vom putea reduce semnificativ cantitatea de plastic de pe piață care ajunge în gunoaie și râuri. Se estimează că putem reduce aproximativ 30% din totalul de plastic. Cu toate acestea, există un dezavantaj: 70% din masa de plastic va rămâne neprocesată deoarece SGR nu acoperă și alte tipuri de ambalaje în afara sticlelor, dozelor și PET-urilor. Estimăm că se pot colecta aproximativ 7 miliarde de unități, reprezentând doar 30% din totalul plasticului de pe piață. Prin urmare, rămân nereciclate multe miliarde de unități”, a declarat eruoparlamentarul Nicolae Ștefănuță în exclusivitate pentru Ziarul Puterea.
Nicu Ștefănuță: ”Centrele comerciale sunt amenințate și cu amenzi dacă nu iau legătura cu Returo”
Centrele comerciale aflate în zonele rurale vor avea responsabilitatea de a lua legătura cu Returo. În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate de către Garda de Mediu. Amenzile pornesc de la 20.000 de lei și pot ajunge la 40.000 de lei. Acest lucru este prevăzut și de Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021. Din luna ianuarie, reprezentanții Returo vor merge pe teren pentru a le explica oamenilor tot ce trebuie să facă.
”Există acest sistem numit Returo, în care comercianții ar trebui să se înscrie. Înscrierea în Returo îți oferă posibilitatea de a dispune de un aparat de reciclare și de a intra în Hora Reciclării. Centrele comerciale riscă să fie sancționate cu amenzi dacă nu cooperează cu Returo”, a mai adăugat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.
Cum se pot înscrie comercianții în programul Returo?
Primul pas constă în crearea unui cont de utilizator pe platforma pe site-ul www.returosgr.ro prin introducerea datelor de identificare ale companiei și a datelor de contact ale persoanei desemnate în relația cu administratorul SGR.
După activarea contului, persoana desemnată în relația cu administratorul SGR va completa toate informațiile solicitate, în conformitate cu prevederile legale.
Ce este Sistemul Garanție-Returnare și ce presupune acesta?
La data de 30 noiembrie, sistemul de garanție de returnare urma să intre intre în vigoare, fiind administrat de RetuRO. Prin intermediul acestui program, cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor achiziționa de la un comerciant orice produs din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l și 3 l inclusiv.
De asemenea, este important ca ambalajele să fie intacte, nedegradate și nedeformate, adică să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca ele să poată fi scanate după formă și dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare și sortare.
Potrivit Hotărârea de Guvern nr. 1059/2022, deșeurile abandonate, aproximativ 38% sunt reprezentate de plastic, sticlă și metal.