Dr. Adrian Marinescu: ”Rămânem la nivel de vis” legat de producerea de vaccinuri la Institutul Cantacuzino
Doctorul Adrian Marinescu a subliniat, la ”Dialogurile Puterii”, că ”rămânem la nivel de vis” în privința posibilității ca țara noastră să-și asigure necesarul de vaccinuri produse la Institutul Cantacuzino.
În legătură cu ”dosarul vaccinurilor în pandemie”, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu, consideră că ”dacă ne referim strict la numărul de vaccinuri (…), e de discutat. Și mie mi se pare logic să-ți iei un număr de vaccinuri cât ai nevoie” .
”Acum, tot adevărat e că nu vorbim despre un vaccin produs în Romînia. Mi-aș fi dorit să fie la Cantacuzino. Poate că atunci am fi avut numărul de vaccinuri care să fie exact pentru populație și pentru cei în nevoie. Din păcate, rămânem la nivel de vis, pentru că la Cantacuzino aveam vaccinuri și puteam să facem multe lucruri. Uite că nu se întâmplă. Poate în viitor”, a mai spus dr. Marinescu.
Moștenirea lăsată de profesorul Cantacuzino
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” este, poate, cea mai importantă moștenire lăsată profesorul Ion Cantacuzino.
Institutul a fost înființat în anul 1921 și a fost conceput după modelul Institutului Pasteur din Paris, având ca scop cercetarea tuturor aspectelor epidemiologice existente în țara noastră, monitorizarea evoluției problemelor legate de bolile infecto-contagioase, asigurarea terapiei specifice prin prepararea serurilor și vaccinurilor necesare în scopul profilactic și curativ.
În prezent, Institutul, ”moștenirea” lăsată de profesorul Cantacuzino, este departe de a-și mai îndeplini misiunea pentru care a fost conceput și de a mai fi între primele 10-15 instituții similare din lume, cum a fost odinioară. Nu mai produce vaccinul antipoliomielitic, antirujeolic, contra tusei convulsive și a gripei.
Institutul se află acum în subordinea Ministerului Apărării Naționale. În comunicatul de presă din septembrie 2017 legat de trecerea din subordinea Ministerului Sănătății în cea a MAN, se preciza: ”Executivul își propune astfel să revitalizeze şi să dezvolte activitatea institutului, ca producător național de vaccinuri și alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri”. Dar, deocamdată, ”rămânem la nivel de vis”.