4 miliarde de euro sunt costurile plătite de UE pe vaccinurile nefolosite
O analiză oficială la nivel European arată că cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 achiziționate de țările UE la apogeul pandemiei, în valoare de minim 4 miliarde de euro, au fost aruncate. Suma e imensă şi echivalează cu cheltuielile anuale de sănătate ale Croației.
De la “aprobarea” primelor vaccinuri împotriva COVID-19 la sfârșitul anului 2020, statele UE au primit în total 1,5 miliarde de doze. Adică mai mult de trei pentru fiecare european.
Milioane dintre aceste doze se află, însă, şi acum, în depozitele de deșeuri de pe continent sau au fost distruse. Calculele oficiale din 19 țări europene, care datează chiar din această lună, arată că statele UE au distrus, în medie, 0,7 vaccinuri per locuitor.
Germania, 83 milioane de doze de vaccinuri distruse.
În fruntea clasamentului privind vaccinurile distruse se află Estonia, care a aruncat mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată de Germania, care în luna iunie a.c. avea depozitate 120 de milioane de doze de vaccinuri neutilizate, din care 83 de milioane de doze ar fi fost distruse. De asemenea, Luxemburg a distrus peste 500 de doze neutilizate. Dacă această rată medie a vaccinurilor distruse ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar echivala cu peste 312 milioane de vaccinuri neutilizate şi distruse.
România a aruncat peste 9,77 milioane de doze de vaccin
Cifrele arată că România ar fi distrus peste 9,77 milioane de doze de vaccin, aflându-se, astfel, pe locul patru în clasamentul statelor UE care au aruncat banii aiurea pe vaccinuri, după Germania, Italia (49,1 milioane doze), Olanda (16,284 mil. doze) şi Spania (13,87 mil. doze)
Pornind de la prețurilor vaccinurilor raportate în mass-media, (deoarece acestea nu au fost făcute publice), se estimează că valoarea celor 215 milioane de vaccinuri aruncate/distruse se ridică la peste 4 miliarde de euro, asta în condiţiile în care preţul mediu ponderat al unei doze de vaccin, calculat pe baza datelor furnizate de statele care au furnizat o defalcare, a fost de 19,39 euro/doză.
Datele oficiale arată că multe dintre vaccinurile distruse acum au fost achiziționate la apogeul pandemiei în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se străduiau să asigure un număr limitat de doze. În acea perioadă, UE a încheiat cel mai mare contract pentru achiziționarea a 1,1 miliarde de doze de la companiile Pfizer și BioNTech.
Deşi acordul UE cu cele două companii a fost lăudat la acea vreme de liderii europeni, dimensiunea, cât și calendarul acordului secret de achiziţie s-au dovedit a fi problematice din punct de vedere financiar, dar si politic. Culmea este că întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract european cu Pfizer de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a primit niciun răspuns până în ziua de astăzi.
Deocamdată, doar Polonia și Ungaria au refuzat să mai accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplată. Însă, în anumite state, inclusiv România, vaccinurile vor continua să vină. Inclusiv după 2027, ţinând cont de contractul revizuit cu Pfizer.