Fondurile verzi ale UE, amenințate cu tăierea bugetului: Investiții masive în energie regenerabilă și reducerea emisiilor, în pericol
Un plan masiv de investiții conceput pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice este în pericol să fie redus drastic. Miliardele de euro destinate stimulării energiei regenerabile și reducerii emisiilor sunt susceptibile să fie tăiate după ce liderii UE au propus realocarea acestora către finanțarea eforturilor de imigrație și apărare.
Propunerea a venit în cadrul summitului liderilor UE care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles, unde președintele Consiliului European, Charles Michel, a sugerat reducerea aproape în totalitate a unui fond de 10 miliarde de euro menit să ajute Europa să dezvolte rețele energetice ale viitorului – turbine eoliene, instalații de hidrogen, captarea carbonului. Această inițiativă reprezintă o parte crucială a răspunsului UE la cheltuielile SUA pentru stimulentele în domeniul energiei regenerabile, care includ sute de miliarde de dolari în subvenții, conform publicației Politico.
În timp ce țări precum Franța, Italia și Spania au susținut public această inițiativă de 10 miliarde de euro, Bruxellesul se confruntă cu critici din partea capitalelor europene mai economice, în special din nord, care doresc să-și limiteze contribuțiile la bugetul UE și să se asigure că există bani pentru priorități concurente, cum ar fi reducerea imigrației ilegale și creșterea cheltuielilor militare. Compromisul lui Michel ar reduce fondul pentru energii regenerabile, denumit oficial Platforma Tehnologiilor Strategice pentru Europa (STEP), la doar 1,5 miliarde de euro. Banii rămași inițial destinați acestei inițiative ar fi transferați într-un fond pentru investiții militare, potrivit celei mai recente propuneri. În schimb, Bruxellesul ar oferi țărilor mai multă flexibilitate în modul în care pot utiliza plățile din fondul de „coeziune” al UE – injecții bugetare pentru statele cu venituri mai mici, menite să reducă inegalitățile economice. În teorie, aceasta ar permite țărilor să continue investițiile necesare în energia regenerabilă.
„Aceasta le permite țărilor cu acces la fondurile europene să le utilizeze într-un mod simplu și flexibil”, a declarat un diplomat, sub protecția anonimatului , pentru a comenta negocierile.
Tăierea fondurilor verzi sunt o adevărată amenințarea pentru Europa
Cu toate acestea, potențiala tăiere este un semnal de avertisment privind lupta tot mai dificilă a Europei de a obține investițiile masive necesare pentru a atinge obiectivele sale climatice. Germania, cea mai mare economie a Europei, a trebuit, de asemenea, să reducă drastic recent bugetul său pentru climă după o decizie a instanței. Criticile la adresa costurilor tranziției verzi a UE s-au dovedit a fi un punct câștigător politic pentru unii de dreapta.
„Știm că nu este suficientă bani”, a spus un al doilea diplomat cu cunoștințe despre discuții, recunoscând că fondul redus va oferi doar bani pentru măsuri „țintite”.
„Realitatea este cu adevărat dificilă”, a adăugat diplomatul. „Bugetele sunt dificile peste tot.” Criza în domeniul energiei regenerabile Planul de a reduce drastic fondul UE pentru tehnologii verzi nu beneficiază de susținere unanimă. Liderii nu au reușit să ajungă la un acord final joi seara și vor trebui să reia discuțiile în ianuarie, înainte de un summit de urgență al liderilor UE.
Mai mulți reprezentanți europeni trag un semnal de alarmă privind reducerea fondurilor verzi
Prim-ministrul portughez António Costa le-a spus colegilor săi lideri UE că este dezamăgit de reduceri, conform persoanelor informate cu privire la discuții, iar prim-ministrul bulgar Nikolay Denkov a propus redirecționarea fondurilor neutilizate din perioada de recuperare post-pandemie a UE.
Thomas Pellerin-Carlin, director al investițiilor climatice și tehnologie curată la Institutul pentru Economie Climatică, a avertizat că compromisul ar putea fi catastrofal pentru industria tehnologiilor curate, mai ales în contextul concurenței tot mai mari din partea SUA și Chinei.
„Anterior, puteai estima că aproximativ 50% din fondurile STEP ar merge către climă, iar acum poți estima că va fi în jur de 0%. Acești bani ar putea trece de la 5 din 10 miliarde la 0 din 1,5 miliarde”, a spus el.
Pentru UE, acest lucru înseamnă o regresie în finanțarea cheie pentru climă, chiar în momentul în care oamenii de știință insistă asupra necesității unor sume mult mai mari de bani.
„Am putea ajunge să avem mai puține fonduri UE pentru tehnologia curată în 2024 decât am avut în 2022”, a spus Pellerin-Carlin. „Nu este că facem un pas înainte, ci discutăm despre un pas înapoi chiar dincolo de menținerea stării actuale.”
Parlamentarii europeni sunt și ei furioși în legătură cu sugestia, care contravine apelurilor repetate ale Parlamentului European pentru ca STEP să primească mai multe fonduri, nu mai puține. Cererea lor a întâmpinat opoziție din partea capitalelor UE care, la un
consiliu de competențe săptămâna trecută, au respins în mare măsură ideea de a stabili o linie directă de finanțare între propusul Act pentru Industria Net Zero și STEP.
„Tăierea finanțării importante pentru cercetare în beneficiul altor programe nu este acceptabilă, deoarece amenință bunăstarea și competitivitatea viitoare a Europei”, a declarat Christian Ehler, negociator principal al Parlamentului European pentru STEP și purtător de cuvânt pentru industrie, cercetare și energie în grupul Partidului Popular European de centru-dreapta. „Vom continua să luptăm pentru bugetul nostru până când va exista un acord care să se ridice la aceste promisiuni.”
Între timp, colegul negociator al STEP, deputatul european portughez José Manuel Fernandes, a îndemnat „liderii UE să revină la masa de negocieri în ianuarie și să-și potrivească acțiunile cu cuvintele lor. STEP este esențial pentru a permite UE să investească în tehnologii strategice. Dacă nu stimulăm industria europeană competitivă și inovația, vom fi înăbușiți, iar cetățenii vor suferi consecințele.”
În noiembrie, Observatorul pentru Neutralitatea Climatică avertiza că lipsa investițiilor publice la nivelul UE în energie verde și alte avansuri ar putea face ca continentul să nu își atingă obiectivele de neutralitate până în 2050 cel târziu.
„Avem nevoie de o dezvoltare mai rapidă a inovației în tehnologiile curate și a capacității de fabricație în Europa pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 cel târziu”, a spus Aneta Stefańczyk, unul dintre autorii documentului, la acea vreme.