Ce ar însemna pentru România să irige 1 milion de hectare de porumb
România are la dispoziție 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea unei suprafețe de 2,6 milioane hectare de teren agricol. La acest moment, sunt reabilitate 1,4 milioane hectare, iar efectele se văd deja în piață, a declarat ministrul Agriculturii Florin Barbu la podcastul Dialogurile Puterii.
“Este pentru prima oară în România în care am alocat 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea a 2,6 milioane de hectare în sistemul de irigații din România. În momentul de față, sunt reabilitate 1,4 milioane de hectare și credeți-mă că producțiile care se văd în plus sunt din sistemul de irigații. Gândiți-vă ce înseamnă în România numai să pui un milion de hectare în sistem irigat porumb, unde scoți o medie de 14-15 tone. Aceasta înseamnă că dintr-un milion de hectare poți să realizezi 14-15 milioane de tone de porumb care te clasează pe primul loc în Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Florin Barbu la podcastul Dialogurile Puterii.
Acesta afirmă că necesarul de consum în România se ridică la circa 5-6 milioane de tone, restul merge în general la export.
„Vorbim de grâu și de porumb pentru zootehnie. În rest, cerealele pleacă la export. Investim în procesare, ne dorim foarte mult să nu mai exportăm grâu, ci un produs finit, că vorbim de făină sau de mălai, deoarece calitatea produselor agricole ale României este net superioară față de alte țări”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Pe primul loc la export, în UE
Pentru 2023, producția de porumb era estimată la circa 10 milioane de tone, față de 7,5 milioane tone în 2022 – cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani, din cauza secetei.
Din aceasta, 4,2 milioane de tone au mers la export, țara noastră ocupând primul loc în UE, cu o pondere de peste 70% din total.
Interviul integral îl puteți urmări aici.
Citeste si Val de insolvențe în agricultură. Un mare fermier, dar și un trader cunoscut, plini de datorii