Modernizare în transportul public din București: Primele 15 troleibuze Solaris, gata să debuteze pe străzi, în ianuarie 2024
O schimbare semnificativă se profilează în peisajul transportului public din București, odată cu pregătirea celor prime 15 troleibuze electrice Solaris să părăsească fabrica din Polonia. O delegație din partea Primăriei Municipiului București a inspectat producția la fața locului, confirmând că primele vehicule vor ajunge pe străzile Capitalei în ianuarie 2024.
Edilul-șef al Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat că primele 15 troleibuze vor începe să circule în Capitală încă din primele zile ale anului viitor, subliniind, astfel, angajamentul său pentru modernizarea și eficientizarea transportului public în oraș.
„Noile troleibuze Solaris care vor circula în Capitală de la începutul anului viitor se pregătesc să iasă pe poarta fabricii din Polonia”, a anunțat, sâmbătă, primarul Capitalei.
Troleibuzele, parte a unei comenzi consistente de 100 de unități, vor fi echipate cu facilități moderne, inclusiv podeaua complet coborâtă pentru accesibilitate sporită, spațiu dedicat cărucioarelor pentru persoane cu dizabilități și sisteme avansate precum computer de gestiune, GPS, sistem de informare audio-video și aer condiționat. O autonomie minimă de 20 de km îi va asigura flexibilitatea în diversele trasee urbane.
Conform Primăriei Municipiului București, noile troleibuze au următoarele caracteristici:
- Instalaţii de aer condiţionat pentru salonul de pasageri şi cabina de conducere
- Lungime de 12, cu podea complet coborâtă
- Facilităţi pentru accesul pasagerilor cu mobilitate redusă (rampă, „kneeling”)
- Computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS și comunicare online
- Sistem de informare audio-video
- Sistem de numărare a călătorilor
- Prize pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor.
- Sistem WiFi
Garanția pentru aceste troleibuze aduce un plus de încredere, cu 300.000 km sau 5 ani de funcționare, acoperind atât troleibuzul în ansamblu, cât și toate componentele sale, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera. Totul face parte dintr-un contract evaluat la peste 273 de milioane de lei, în cadrul eforturilor municipale de a îmbunătăți calitatea serviciilor de transport public și de a contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin mijloace de transport mai sustenabile.