Locuri fascinante de vizitat: Cuzco, oraș din Peru unde s-a aflat capitala vechiului Imperiu Incaș
Statutul de parte a Patrimoniului Mondial UNESCO validează valoarea istorică și culturală a unor locații de interes turistic celebre la nivel internațional. Un astfel de loc fascinant de vizitat este Cuzco, orașul situat pe locul unde s-a aflat capitala Imperiului Incaş. Există așadar acolo numeroase vestigii istorice care amintesc de o civilizație impresionantă, cu încă multe elemente rămase de descoperit.
Localitate din Peru situată lângă Valea Urubamba în lanțul muntos al Anzilor, Cuzvo a devenit patrimoniu protejat de UNESCO în anul 1983. Este în prezent capitala regiunii și provinciei cu același nume și are o populație de peste 350.000 de locuitori, triplu față de cea din urmă cu 20 de ani, ceea ce demonstrează dezvoltarea accelerată a lumii moderne în acea arie.
Cei interesați de o călătorie pe urmele Imperiului Incaș pot găsi pe internet numeroase resurse. Se pot alege pachete turistice ale unor agenții din România, cu ghid care să asigure accesul la toate locațiile de interes, dar există și varianta vacanțelor pe cont propriu, cu zboruri, cazare și excursii alese după cum se dorește.
Ce știm despre istoria Cuzco
Denumirea actuală, Cuzco, provine din termenul folosit anterior în limba quechua – Qosqo. Sub domnia lui Pachacútec, primul conducător al Imperiului Inca (1438-1471), Cuzco s-a dezvoltat într-un centru urban complex cu funcții religioase și administrative distincte, fiind înconjurat de zone clar delimitate pentru agricultură, artizanat şi industrie, notează Agerpres. În secolul al XVI-lea, când spaniolii au cucerit orașul, au fost construite biserici baroce şi palate în stil modern, chiar peste ruinele orașului incaş.
Incașii au sosit în regiune abia în jurul anului 1200, anterior cultura Killke a fost cea existentă timp de trei secole. Aceasta ar fi construit de exemplu o fortăreață în anul 1100 la Sacsayhuaman, lângă Cuzco, descoperită de arheologi abia în anul 2008. Pentru datarea cu carbon radioactiv au fost analizate ruinele unui templu străvechi, cu drumuri și sistem de irigare.
În timpul Imperiului Incaș, Cuzco era format din două sectoare principale, fiecare cu câte două sectoare secundare. Conform legendei, orașul a fost construit de către Sapa Inca Pachacútec. Datele istorice relevă mai multe momente în istoria dezvoltării locurilor, iar în prezent numeroase obiective turistice (printre care Templul Soarelui, Museo Inka și catedrala Santo Domingo) sunt alese de vizitatori în programul de vacanță în această zonă.
În exteriorul orașului există și presupusa locuință de iarnă a împăratului Pachautti, Machu Picchu, la care se poate ajunge inclusiv cu trenul. Fortărețele Ollantaytambo și Sacsayhuaman sunt de asemenea de inclus între locurile de văzut de către orice turist. Cel mai înalt sit incaș este Inca Wasi, situat la o altitudine de 3.980 metri. După cucerirea de către conchistadori, Vilcabamba a devenit capitala imperiului.
Misterele Imperiului Incaș
Dincolo de partea turistică ce poate fi explorată în mod curent, există numeroase legende despre locații încă nedescoperite, inclusiv despre adevărate comori. Cei interesați de subiect pot citi de exemplu cartea Aurul incașilor, roman scris de Clive Cussler.
Numeroase filme abordează tematici cu mistere și aventuri în același spațiu al incașilor – titluri precum Secretul incașilor (1954), The Royal Hunt of the Sun (1969), Secret of the Incas’ Empire (1987). Merită urmărit și documentarul Templul uitat al incașilor, realizat de National Geographic Channel, iar amatorii de pacanele slots pot face o incursiune în istoria imperiului incaș prin intermediul jocului Cuzco Gold, dezvoltat de Flipluck în anul 2016.
Deși noi vestigii istorice sunt adesea scoase la lumină de cercetările arheologice din zonă, multe obiective de mare valoare culturală din Cuzco și împrejurimi sunt amenințate de cutremurele destul de mari din regiune, dar și de lipsa de fonduri pentru conservare adecvată.