Nebunia petardelor: Prima victimă, un adolescent, care și-a pierdut un deget!
Prima victimă a petardelor din această iarnă: un adolescent din județul Alba, în vârstă de 15 ani, jucător de handbal, a fost grav rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Chirurgii au fost nevoiți să-i amputeze un deget.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov avertizează că petardele sunt asociate cu pericole majore de la poluarea aerului la pierderea vederii și invaliditate.
ANPM, ISU București-Ilfov și medicii subliniază că la aceste pericole cei mai expuși sunt copiii. ”Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol”, recomandă ISU București-Ilfov.
Poluarea aerului
Potrivit președintelui ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, în noaptea dintre ani, se înregistrează o creștere a poluării aerului, odată cu degajarea fumului care conține dioxid de carbon monoxid de carbon și azot. Astfel, concentrațiile medii de particule se pot dubla, dar pot crește chiar de 10 ori. Mai trebuie reținut că aceste substanțe toxice sunt mai periculoase pentru copii, persoane cu boli cronice, dar și pentru animale de companie.
Medicii veterinari subliniază că, din cauza zgomotului puternic, animalele de companie se pot speria și pot avea reacții cu totul neașteptate.
Pierderea vederii
Pericolele sunt și mai mari dacă ”nebunia petardelor” se consumă în spații închise. În această perioadă, medicii se confuntă cu multe cazuri cu final tragic: pierderea vederii, traumatisme la nivelul feței sau membrelor.
Prof. univ.dr. Monica Pop atrage atenția că majoritatea petardelor sunt de calitate inferioară și au un timp foarte scurt până la explozie, provocând tragedii.
Spectacolele din piețe
Medicul recomandă mare atenție și la spectacolele organizate în piețe. În acest sens, prof. Monica Pop are în memorie drama unui tată cu un copil în brațe. Disperat să-și salveze copilul, când a văzut că o rachetă vine spre cel mic, tată l-a aruncat pe jos. Copilul a avut o fractură de claviculă și tatăl și-a pierdut vederea.
Polițiștii subliniază că operațiunile cu articolele pirotehnice periculoase, destinate doar profesioniștilor, folosite ilegal reprezintă infracțiune și se finalizează cu închisoare de la trei luni la un an.