Rezultatele chestionarelor antidrog completate de elevi, întârzie să apară

Publicat: 19 dec. 2023, 12:45, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Rezultatele chestionarelor antidrog completate de elevi, întârzie să apară

Aproximativ 21.000 de elevi majori din București, cu vârsta peste 18 ani, au completat chestionare antidrog, în cadrul unei ample consultări publice derulate în capitală. Cu toate acestea, răspunsurile nu au fost încă centralizate, iar datele vor fi strânse și analizate ulterior la Prefectură. Prefectul Rareș Hopincă anunță că a fost semnat un acord-cadru cu instituțiile abilitate pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, cuprinzând perioada 2024-2026.

Chiar dacă elevii au fost implicați în acest demers, părinții continuă să fie consultați cu privire la modalitățile de implementare a măsurilor antidrog în școli. Posibilele soluții includ testarea de droguri în anumite condiții, analize periodice de sânge și introducerea unei ore de educație antidrog în programa școlară. Prefectul Rareș Hopincă indică posibilitatea proiectelor-pilot începând cu anul școlar viitor, dar nu furnizează detalii despre modul în care aceste măsuri vor fi implementate.

Cu privire la testarea de droguri, se afirmă că rezultatele vor fi confidențiale, accesibile doar membrilor familiei pentru a evita stigmatizarea elevilor în școli. Părinții vor avea opțiunea de a refuza testarea pentru elevii minori, iar pentru cei majori, aceștia vor putea decide singuri. Rareș Hopincă susține că nu vor exista sancțiuni pentru copiii consumatori de droguri, subliniind că aceștia sunt victime și nu infractori.

Perioada de consultare a părinților va continua în ianuarie 2024, cu ședințe dedicate pentru a discuta întrebările incluse în chestionar. În ciuda propunerilor, nu sunt disponibile informații concrete privind modul în care testarea va fi realizată sau dacă vor fi introduse ore de educație antidrog. Rareș Hopincă apreciază că majoritatea cazurilor de consum de droguri în rândul tinerilor pot fi soluționate în familie, implicând părinții, iar rolul autorităților este de a-i asigura pe aceștia că sunt conștienți de această problemă.

Un acord-cadru de colaborare a fost semnat pentru perioada 2024-2026, bazat pe Planul de Acțiune în domeniul Drogurilor al Municipiului București. Măsurile prevăd activități de prevenire, informare, formare pentru cadre didactice, asistență pentru consumatori, și acțiuni comune de combatere a traficului de droguri.

Deși inițiativa privind consultarea publică a stârnit interes, există încă incertitudini cu privire la detaliile concrete ale măsurilor antidrog și la modalitatea lor de implementare în școlile bucureștene.