Subvenție de 100 de euro pe hectar pentru fermieri
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, anunță pentru fermieri o subvenție de 100 de euro pe hectar pentru culturile de toamnă din anul 2022, sumă alocată din bugetul pe anul 2024.
„Vom plăti pentru cele 3 milioane de hectare din România 100 euro subvenție directă către fermieri, pentru că aşa cum am discutat cu asociaţiile şi aşa este, sunt într-o perioadă grea de dificultate de finanţare”, a declarat Barbu, la finalul dezbaterilor din comisiile de specialitate din Parlament.
Pe lângă subvenția de 100 euro/ha, în bugetul pe 2024 mai sunt alocaţi bani pentru un proiect foarte important, respectiv Creditul fermierilo. În cadrul acestuia, Ministerul Agriculturii şi cel de Finanţe vor achita ROBOR şi alte comisioane. O veste așteptată cu interes de către fermieri, mai ales că este vorba de o subvenție de 100 euro.
„Am prins în bugetul pe anul 2024 un credit foarte important, Creditul fermierilor, cu o dobândă de 1,95%, în care Ministerul Agriculturii cu Ministerul de Finanţe vor achita ROBOR şi alte comisioane. Venim în sprijinul fermierilor în această perioadă grea şi sunt sigur că vom redresa partea de agricultură din România”, a precizat Barbu.
Oricum, subvenția de 100 euro/ha este o veste binevenită pentru fermieri, chiar dacă banii vor veni în 2024.
Proiect amânat pentru 2024
Pe lângă o subvenție de 100 euro pentru fermieri, ministrul Florin Barbu a vorbit și despre proiectul de reorganizare din MADR. Barbu spune că în luna ianuarie va merge în Guvern cu acest proiect chiar dacă termenul pentru prezentarea lui a fost prelungit cu încă şase luni. Funcţiile de conducere care urmează să se desfiinţeze vor aduce economii la bugetul ministerului de aproape 50 de milioane de lei.
„Nu vom modifica nimic. În luna ianuarie, Ministerul Agriculturii va veni în Guvernul României cu acea reorganizare. Ne dorim foarte mult ca fermierii, pe proiectele pe care noi le-am lansat, pe de o parte pe Programul Strategic, pe de altă parte pe bugetul de stat, privind partea de procesare în România, partea de independenţă energetică, ne dorim ca fermierii români să beneficieze de acest sprijin. Nu se reduce nimic, se reduc doar funcţiile de conducere. Niciun angajat al Ministerului Agriculturii sau al unităţilor subordonate nu îşi va pierde locul de muncă. Mai mult, sunt reduceri la buget pentru că funcţiile de conducere care se vor desfiinţa vor aduce economii. În momentul de faţă se face o analiză, cred că aproape 50 de milioane de lei va fi o reducere pe bugetul Ministerului Agriculturii”, a mai afirmat şeful MADR.
Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.