Care vor fi noile măsuri de combatere a evaziunii fiscale
Camera Deputaţilor a aprobat Proiectul privind măsurile de combatere a evaziunii fiscale, un act normativ inițiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.
Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combatere a evaziunii fiscale. Noile prevederi stabilesc drept infracţiune nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor, pedepsite cu închisoare de la 1 an la 5 ani.
În același timp, vor constitui infracţiuni de domeniul evaziunii fiscale şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda mai multe fapte.
Este vorba de săvârșirea unor fapte de domeniul evaziunii fiscale în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.
De asemenea, se pedepsește alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.
O pedeapsă similară este aplicată şi pentru folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor.
Nu în ultimul rând, este pedepsită și utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale.
Deputații au mai stabilit că dacă prejudiciul datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral prin plata efectivă, fapta nu se pedepsește.
Cei în cauză au la dispoziție un termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului pentru a rezolva situația. În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.
Mai există și varianta ca până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat să fie acoperit integral, prin plată efectivă, iar în acest caz limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.