ICCJ judecă pe 10 ianuarie contestația depusă de Ion Iliescu, Voican Voiculescu și Iosif Rus în Dosarul Revoluţiei
Judecătorii Înaltei Curţi de Casație și Justiție au stabilit ca primul termen de judecată pentru contestația depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu (fost viceprim-ministru al Guvernului României) și Iosif Rus (fost comandant al Aviaţiei Militare) în Dosarul Revoluției să aibă loc pe 10 ianuarie 2024.
Conform portalului instanțelor de judecată, Ion Iliescu (93 ani), Gelu Voican Voiculescu (82 ani) și Iosif Rus (87 an), inculpați în Dosarul Revoluţiei, au contestat decizia Curții de Apel București prin care s-a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriu, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii.
În Dosarul Revoluţiei, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul (r) Iosif Rus sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii (art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal), fapte care sunt imprescriptibile.
Reamintim că Dosarul Revoluţiei a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, iar în luna mai 2021 acesta a fost retrimis Parchetului de către Curtea Supremă, care a invocat probleme în rechizitoriu.
Ulterior, în august 2022, Parchetul General a anunțat că au fost remediate problemele din dosar și s-a dispus trimiterea în judecată.
Oficial, în decembrie 1989, au murit 1.066 de persoane, cele mai multe după fuga lui Nicolae Ceaușescu, cu elicopterul, din clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist Română. Prin urmare, următorul lider politic, președintele Frontului Salvării Naționale (FSN) și apoi președinte ales, Ion Iliescu, este considerat responsabil, alături de alții, de numărul mare de morți de după căderea dictaturii, peste 850 de oameni.
Acuzațiile aduse inculpaților de către procurori
ION ILIESCU – În calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.
Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.
GELU VOICAN VOICULESCU – În calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), cu intenţie, urmărind menținerea și consolidarea puterii politice obținute, dar și legitimarea în fața opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.
General (r) IOSIF RUS- În calitate de comandant al Aviaţiei Militare, cu intenţie, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 – 30 decembrie 1989, a exercitat prin ordinele sale militare, date în mod sistematic, operațiunea de inducere în eroare a opiniei publice.