Gabriela Horga, noul vicepreședinte al ASF, dezvăluie prioritățile pentru dezvoltarea pieței de capital din România
Într-o primă declarație acordată în exclusivitate pentru Ziarul Puterea, Gabriela Horga, proaspătul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe sectorul instrumente și investiții financiare, a prezentat prioritățile mandatului său, care vor urma Strategia Națională pentru Dezvoltarea Pieței de Capital din România pentru perioada 2023 – 2026.
Horga a subliniat importanța unei piețe de capital puternice în România, care să ofere companiilor locale acces la surse alternative de finanțare, evitând astfel dependența excesivă de credite bancare. Astfel, una dintre prioritățile sale este continuarea susținerii listărilor unice la Bursa de Valori București (BVB), în detrimentul propunerilor de listări duale.
O realizare semnificativă menționată de Horga este creșterea Bursei de Valori București, alimentată de listarea Hidroelectrica, care a devenit știrea financiară a anului în România. În acest context, accentul va fi pus pe menținerea lichidității bursiere pentru a susține cotațiile actuale.
Vicepreședintele ASF a subliniat, de asemenea, nevoia de dezvoltare a piețelor de instrumente financiare derivate, precum și lansarea Contrapărții Centrale pentru consolidarea și creșterea încrederii în piața de capital din România.
În privința fondurilor de investiții, Horga a evidențiat oportunitatea oferită de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în special cele 400 de milioane de euro alocate pentru cofinanțarea fondurilor de Private Equity și Venture Capital. Prioritatea este finalizarea cererilor de autorizare într-un termen predictibil și asumat prealabil.
„Prioritățile mele vor fi în concordanță cu Strategia Națională pentru Dezvoltarea Pieței de Capital din România pentru perioada 2023 – 2026. Strategia a fost elaborată de către ASF și Ministerul Finanțelor cu consultarea OECD și folosind fonduri UE. O piață puternică de capital în România oferă posibilități suplimentare pentru dezvoltarea economiei, în special prin facilitarea accesului companiilor românești la surse alternative de finanțare. În momentul de față, multe din firmele din România depind de credite bancare pentru a se dezvolta. Piața de capital este complementară pieței bancare. Apariția unor surse alternative de finanțare va spori competivitatea firmelor românești și va crește șansele lor de dezvoltare.
Creșterea Bursei de Valori București, ca urmare a listării Hidroelectrica a fost cu siguranță știrea financiară a anului în România. Două priorități decurg din acest succes: continuarea susținerii listărilor unice la București, în defavoarea propunerilor de listări duale, respectiv asigurarea unei lichidități bursiere care să permită susținerea cotațiilor bursiere actuale. La sfârșitul lunii noiembrie, capitalizarea bursiera a companiilor listate la BVB a depăşit pragul de 300 de miliarde de lei pentru prima dată.
Este nevoie de dezvoltarea piețelor de instrumente financiare derivate, care să permită investitorilor posibilitatea de a-şi acoperi riscurile și pentru a stimula lichiditatea instrumentelor suport. Inițiativa de lansare a Contrapărții Centrale reprezintă si ea un pas hotărâtor în direcția consolidării, creșterii încrederii și dezvoltării pieței de capital din România.
Vrem să devenim o jurisdicție atrăgătoare pentru fonduri și pentru administratorii de fonduri. Cererile de autorizare se vor finaliza într-un termen predictibil și asumat prealabil.
Principala oportunitate de dezvoltare a pieței fondurilor de investiții este punerea în practică a oportunităților din PNRR – respectiv cele 400 milioane de euro alocate pentru cofinanțarea fondurilor de Private Equity și Venture Capital. Există un numar de cinci-șase fonduri care au primit aprobările de principiu. Asigurarea cofinanțării private va necesita implicarea autorităților guvernamentale și de reglementare.
Este nevoie de o alternativă de finanțare prin piața de capital pentru IMM-uri. Acestea se confruntă cu bariere semnificative în accesul la finanţare. Legislația pieței de capital permite crearea unui sistem multilateral de tranzacționare dedicat finanțării pieței de creștere prin care IMM-urile să dispună de un proces simplificat de accesare a finanțării. Piața AeRO poate deveni o piață de creștere destinată IMM-urilor,” a declarat Gabriela Horga pentru Ziarul Puterea.
Rezultatele votului secret au confirmat alegerea Gabrielei Horga în funcția de vicepreședinte și membru executiv al ASF, cu 286 de voturi pentru și 37 împotrivă.
Noua conducere a ASF se distinge prin diversitate și competența echipei, având profesioniști experimentați în domeniul financiar.
Noua echipă își propune să promoveze transparența, stabilitatea și eficiența în sectorul financiar, contribuind astfel la dezvoltarea și consolidarea pieței financiare din România.