JN.1, o nouă ”variantă de interes” a coronavirusului, transmite OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) transmite că JN.1, o variantă a Sars-Cov-2, este de ”interes”, din cauza transmiterii rapide, mai ales în această perioadă.
Potrivit OMS de la începutul iernii, în emisfera nordică, ”în multe țări, JN.1 ar putea crește numărul infecțiilor respiratorii”.
În plus, OMS mai transmite că, pe lângă Covid-19, sunt și alte infecții respiratorii frecvente în această perioadă, mai ales la copii, și anume: gripa, infecția cu virusul respirator sincițial (VRS), pneumonia.
Chiar înainte de mesajul OMS, dr. Adrian Marinescu, directorul Instututului ”Matei Balș”, sublinia că sfârșitul și începutul anului vine cu un număr mai mare de infecții”, în special infecții respiratorii.
În țara noastră, la virusurile respiratorii enumerate, se mai adaugă și epidemia de rujeolă. Se știe că, în țara noastră, la 5 decembrie, a fost declarată epidemia de rujeolă.
Prevenție
Purtați mască atunci mai ales în zonele aglomerate, închise sau neventilate; păstrați distanța de siguranță față de ceilalți; practicați „bunele maniere respiratorii”, acoperind gura și nasul cu cotul când strănutați sau tușiți ; spălați-vă mâinile în mod regulat; actualizați vaccinările împotriva Covid-19 și a gripei, mai ales dacă aveți un risc ridicat de îmbolnăvire gravă; stați acasă dacă sunteți bolnav și testați-vă dacă aveți simptome sau ați fost în apropiere sau în contact cu cineva cu Covid-19 sau gripă.
Virusul care cauzează Covid-19 suferă schimbări constante în timp, iar uneori acest lucru duce la apariția de noi variante. În prezent, varianta Omicron a fost dominantă la nivel mondial pentru o perioadă.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează în prezent mai multe variante legate de Omicron, inclusiv varianta JN.1, deși niciuna dintre ele nu este considerată îngrijorătoare.
Cu toate acestea, varianta JN.1 se răspândește rapid în multe colțuri ale lumii.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite, JN.1 este în prezent cea mai rapidă variantă în creștere în Statele Unite, reprezentând între 15-29% din infecții.
Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie afirmă că JN.1 reprezintă în prezent aproximativ 7% din testele pozitive de Covid analizate în laborator. Aceasta a declarat că va continua să monitorizeze toate datele disponibile cu privire la această variantă și altele.
JN.1 se răspândește rapid în toate regiunile, probabil datorită unei mutații suplimentare în proteina spike, comparativ cu varianta BA.2.86 de la care se trage.
„Se anticipază că această variantă poate cauza o creștere a cazurilor de Sars-Cov-2 [coronavirus] în contextul unei creșteri a infecțiilor cu alte infecții virale și bacteriene, în special în țările care intră în sezonul de iarnă,” spune evaluarea de risc a OMS.
Există încă dovezi limitate cu privire la capacitatea variantei JN.1 de a evita imunitatea oferită de vaccinuri, precizează OMS.
Nu există rapoarte cu privire la faptul că oamenii ar deveni mai grav bolnavi cu această variantă decât cu cele anterioare.
Cu toate acestea, mai sunt necesare studii pentru a evalua impactul asupra sănătății, spune OMS, deoarece numărul țărilor care raportează date privind persoanele internate în spital cu Covid a redus în mod semnificativ.
Pentru a preveni infecțiile și bolile severe, OMS recomandă:
- purtați mască în zone aglomerate și închise
- acoperiți-vă tusea și strănutul
- spălați-vă regulat pe mâini
- mențineți-vă la curent cu vaccinurile anti-Covid și antigripale, în special dacă sunteți vulnerabil
- stați acasă dacă sunteți bolnav
- testați-vă dacă aveți simptome.