România îşi revigorează industria de muniţie şi armament
În contextul conflictului din Ucraina, guvernanţii au demarat acţiuni concrete în vederea soluţionării problemelor grave survenite într-un sector vital pentru securitatea naţională. Este vorba despre industria de apărare din România, sector care s-a confruntat cu lipsa capacităţilor de producție de muniție în țară, îndeosebi a pulberii şi a explozibililor, produse importate din alte state, precum Bulgaria sau Serbia.
Guvernul a alocat sumele necesare pentru ca unităţile autohtone din subordinea Romarm, care produc pulberi şi muniţie, să funcţioneze în parametri normali, astfel încât să se renunţe la importuri.
În acest sens, uzina braşoveană Carfil, care produce armament și muniție compatibilă cu standardele NATO (armament și muniţie pentru aruncătoare de grenade reactive şi aruncătoare de bombe, tunuri), a intrat într-un amplu proces de dezvoltare, care implică deschiderea unitatăţii de producţie de la Hărman.
Totodată, la alte două din cele şapte unităţi de producţie din domeniul industriei de apărare din judeţul Braşov, mai precis la Pirochim Victoria (fosta fabrică de maşini şi turnătorie Dumitru Voinea, înfiinţată la 20 iunie 1922), precum şi la uzina de armament de la Tohan (n.r. – unde pe vremea lui Ceauşescu se fabricau celebrele biciclete “Pegas”), se vor produce pulberi piroxilinice şi proiectile de 122 mm.
Romarm a fost invitată la discuțiile liderilor NATO și UE
De menţionat că Romarm, cea mai mare companie a statului român furnizoare de produse și servicii pentru industria militară, care înglobează 15 unităţi de producţie de muniţie şi armament, a fost invitată, în premieră, înaintea summitului NATO care s-a desfăşurat în iulie la Vilnius, la discuțiile liderilor NATO și UE cu reprezentanții companiilor reprezentative în domeniul producției de armament. Cu ocazia respectivelor întrevederi, s-a decis ca Romarm, cu cele 15 fabrici românești de armament din subordine, să se integreze în lanțul de producție NATO.
Totodată, în încerarea de a soluţiona vulnerabilitățile Armatei României, ministerul Economiei a semnat un Memorandum de cooperare industrială între Romarm și compania sud-coreeană Hanhwa Aerospace, în vederea producerii în România a pulberilor și explozibilor, precum şi a unor sisteme militare terestre.
Deocamdată nu este clar dacă Memorandumul respectiv vizează retehnologizarea și reînceperea producției într-una din facilitățile deja existente la noi (Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş, unicul producător de explozivi de mare putere şi propulsoare solide din România) sau construirea, prin transfer de tehnologie, a unei noi unități de producţie.
De subliniat că majoritatea facilităților de producție din industria de apărare au colapsat după 1990, iar cele care au mai rămas au nevoie de retehnologizare pentru a fi readuse pe linia de plutire.