Ce susține o petiție în legătură cu PLASAREA Libanului
Plasarea Libanului sub mandat francez pentru următorii 10 ani? Da, aceasta solicită peste 57.000 de persoane, care au semnat o petiție online către președintele Franței.
Petiția a fost publicată după explozia ce a devastat jumătate din Beirut și susține că ”responsabilii libanezi și-au arătat foarte clar incapacitatea de a gestiona țara” motiv pentru care „este nevoie de o guvernare sănătoasă și durabilă”. Nu sunt cunoscuți autorii petiției și nici semnatarii, potrivit Le Figaro. Publicație care a încercat să afle dacă un astfel de protectorat chiar ar fi posibil, după cum notează RFI.
Gravă criză economică, financiară, instituţională, politică şi sanitară
Consiliul de securitate al Națiunilor Unite ar trebui să constate mai întâi că situația din Liban este una foarte complicată – ceea ce este cazul de altfel – libanezii sunt afectaţi nu doar de această explozie în care au murit aproximativ 140 de oameni, 5.000 au fost răniți iar undeva la 300.000 de oameni au rămas fără adăpost – ci şi de o gravă criză economică, financiară, instituţională, politică şi sanitară.
Astfel, situația fiind într-atât de tulbure, o astfel de decizie ar putea fi justificată – chiar dacă ar fi foarte greu de găsit un echilibru politic internațional, în cadrul Consiliului de Securitate, între marile puteri – Statele Unite, Rusia, China și Mare Britanie precum și membrii non-permanenți. Franța ar trebui să dovedească natura democratică a demersului său pentru a putea explica preluarea frâielor Libanului, după cum notează RFI.
Vor să pună punct sistemului corupt
Dacă Consiliul de Securitate ar decide o eventuală administrație internațională, într-un astfel de caz ar putea încredința unor state clare unele responsabilități, susține profesorul de drept Internațional la Sorbonne -Yann Kerbrat. Pentru acesta, ”ipoteza cea mai plauzibilă rămâne cea a sancțiunilor aplicate împotriva guvernului libanez actual, economice ori politice – dar și condiționarea unui ajutor internațioal de respectul obligațiilor în materie de democrație și de drepturile omului”.
Michel Santi, fost consilier al Băncii Centrale din Liban vede în această petiție disponibilitatea libanezilor de a pune punct sistemului corupt – unul pe care revoluția începută în septembrie 2019 nu a putut să îl înlăture. În ciuda falimentului anunțat, responsabilii refuză în continuare ca altcineva să se ocupe de finanțele țării. Pentru Michel Santi, o tutelă franceză ar seduce creștinii maroniți dar și pe suniții precum și pe libanezii nemulțumiți, indiferent de comunitatea din care fac parte.