Dr. Alis Grasu: Invitați cumpătarea la masă pentru a avea un Crăciun fără apeluri la 112
Medicul Alis Grasu știe mai bine ca oricine unde poate duce lipsa de cumpătare la mesele de Crăciun. De aceea, ne recomandă multă cumpătare pentru a preveni problemele de sănătate generate de excesul de alimente și alcool.
Preparatele tradiționale de Crăciun au o mare densitate calorică. Efectele sunt devastatoare mai ales în cazul persoanelor care au ținut post și brusc trec la aceste preparate, consumate în cantitate mare. Medicii ne sfătuiesc să nu mâncăm noaptea preparate grase și acestea să fie introduse în alimentație în mod treptat.
”Carne! Carne! Foarte multe preparate din carne. Gustoase, apetisante, dar adevărate bombe calorice! Totuși, farfuria felului principal, ocupată cu o treime din carne, este de unică folosință. Nu o umplem a doua oară, a treia oară”, spune medicul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
Ideal este să avem un singur preparat concentrat, caloric, în cantitate rezonabilă, însoțit de crudități. Fructele proaspete reprezintă cel mai sănătos desert. Pentru ușurarea digestiei, mâncați o felie de ananas proaspăt. Iar o felie de cozonac ar trebui savurată la câteva ore după masa principală.
Cumpătarea este necesară și în privința alcoolului.
Atenție și la combinația dintre alimentele grase și alcoolul, deoarece poate fi cauza unor gastrite, hemoragii digestive, ulcere, pancreatite.
De asemenea, medicul Alis Grasu atrage atenția să nu întrerupem medicația cronică, deoarece se pot produce complicații, cu decompensarea afecțiunilor preexistente.