Legislația națională cu privire la paludicultură, aprobată de CE. Se dau subvenții din 2024
Comisia Europeană a aprobat în luna decembrie mai multe modificări ale Planului Strategic (PS) pentru Politica Agricolă Comună (PAC) al României pentru perioada 2023-2027. Printre acestea se află și cele cu privire la paludicultură, ceea ce face posibil accesul la plățile directe, începând cu data de 1 ianuarie 2024, o premieră pentru agricultura românească.
Concret, este vorba de clarificarea modului în care pajiștile permanente cultivate sau recoltate în sistem de paludicultură pot obține sprijin prin PS 2023-2027.
“Prin modificarea din luna mai a anului 2023 a legislației naționale referitoare la organizarea, administrarea şi exploatarea pajiștilor permanente (OUG nr. 34/2013), a fost introdusă în definiția pajiștii permanente și pajiștile cultivate sau recoltate în sistem de paludicultură. Ca urmare a acestei modificări, este necesară modificarea PS 2023-2027, pentru punerea în acord cu noile prevederi naționale și acordarea posibilității fermierilor care se încadrează în noua prevedere să depună cereri de plată”, se arată în documentul cu modificările PS trimis la Bruxelles de Ministerul Agriculturii în luna octombrie și care a primit acordul autorităților europene la începutul lunii decembrie.
În document se mai precizează că trebuie actualizată și definiția activității agricole, în sensul menționării faptului că este inclusă și categoria „paludiculturii în scop furajer”.
Iată cum sunt definite acum, în urma noilor modificări, activitatea agricolă/producția:
- „Activitatea agricolă” este prevăzută astfel încât să permită contribuția la furnizarea de bunuri private și publice prin intermediul unuia dintre următoarele procese sau al ambelor:
- a). producția de produse agricole, care include acțiuni precum creșterea animalelor sau cultivarea de produse agricole, inclusiv prin paludicultură în scop furajer, recoltarea, cosirea, reproducția animalelor etc.
Votul dat de Bruxelles în decembrie 2023 pe modificările PNS, aduce o premieră în agricultura românească: fermierii vor avea acces la plățile directe pentru „paludiculturiă în scop furajer” începând cu anul 2024.
Anunț oficial de la Ministerul Agriculturii
Ministerul Agriculturii a anunțat, în data de 13 decembrie, că au fost aprobate de către Comisia Europeană modificările Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC) al României pentru perioada 2023-2027.
„Planul Strategic consolidat va îmbunătăți condițiile de accesare a plăților directe, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic. Printre cele mai importante modificări din sectorul vegetal se regăsesc definiția fermierului activ aplicabilă pentru beneficiarii de plăți directe și flexibilizarea condițiilor prevăzute de GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.
Printre sectoarele vizate de modificări se află și paludicultura.
De asemenea, pentru a răspunde nevoilor și solicitărilor formulate de fermierii din sectorul zootehnic, au fost propuse modificări ale schemelor existente pentru sectorul bovine și ovine, dar și o intervenție nouă care va veni în ajutorul crescătorilor de vaci: sprijin cuplat pentru venit – porumb pentru siloz, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii.
Documentul poate fi accesat pe site -ul MADR.